Отделението по педиатрия в МБАЛ-Смолян затваря, няма лекари

Педиатричното отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян ще бъде затворено временно, поради невъзможност да се осъществява дейност.

[ad id=“225664″]

За ситуацията са уведомени министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, Регионалната здравна инспекция, Районната здравно-осигурителна каса, съобщи БНР.

Причината е липса на лекари и невъзможността да се покрие месечният график. Наскоро се пенсионираха началникът на отделението и още един лекар, другите специалисти са в отпуск по майчинство, във временна нетрудоспособност и в полагаем годишен отпуск.

През месеците декември, януари и февруари отделението продължи да работи с лекари от други лечебни заведения. Дори в дежурствата се включи председателят на Здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, но и това не помогна. Възникналата ситуация е обсъждана от Съвета на директорите на областната болница.

[ad id=“238430″]

„Въпреки положените усилия и водените разговори с голям брой педиатри, не е възможно да подсигурим достатъчен брой лекари съгласно изискванията на медицински стандарт по педиатрия“, каза изпълнителният директор на болницата д-р Марин Даракчиев.

За спешните случаи приемното Спешно отделение продължава да работи и пациентите ще бъдат обслужвани съгласно стандартите. Тези, на които се налага стационарно лечение, ще бъдат насочвани към най-близкото лечебно заведение на територията на областта, с разкрито отделение по педиатрия от първо ниво на компетентност, т.е. МБАЛ-Мадан.
dir.bg


image0 (9K)