Отзвукът от словото на Доган в парламента (Обзор)

Словото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган пред елита на движението в четвъртък беше най-обсъжданата тема в парламента преди празниците.

ГЕРБ: Прав е, че не е време за избори, няма нужда от програмен кабинет

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че е съгласен с извода на Ахмед Доган, че в момента страната не се нуждае от предсрочни избори, но не вижда нужда от съставянето на програмен кабинет.
„Това, което казва Ахмед Доган, загрижен за всичко, което се случва в Европа и в света, е че всяка една държава трябва да бъде максимално концентрирана върху усилията и политиките, които трябва да прави, за да има стабилност. Що се касае до програмния кабинет, смятам че към настоящия момент имаме парламентарно мнозинство. В не малка част получаваме подкрепа и от опозицията за законопроекти, които не са част от управленската програма и не са в коалиционното споразумение, което показва национално отговорно поведение на някои от парламентарните групи, независимо че са в опозиция в днешния парламент“, заяви Цветанов.

Той напомни, че по много от темите в парламента ГЕРБ и ДПС са постигали национален консенсус.
„Друг е въпросът е, че ДПС може би има повече национално отговорно поведение от БСП. В много от случаите БСП много рязко се разграничава от политическите решения на европейските социалисти. Смятам, че в сблъска между националното и европейското семейство на социалистите има голям проблем, докато при ДПС както на национално ниво, така и на европейско това, което взема като решение, се изпълнява. В ГЕРБ също кореспондираме с решенията на Европейската народна партия. Аз съм убеден, че е много важно какъв ще бъде резултатът на системните партии на следващите европейски избори. Вярвам, че Сергей Станишев ще бъде човекът, който ще промени подхода и ще върне проевропейската визия на „БСП за България“, заяви още Цветанов.
По-късно пред Нова тв заместникът на Бойко Борисов в ГЕРБ похвали Доган, че „за пореден път залага повече на стабилността на държавата, а не на тесните политически интереси“.

Той пак повтори, че днес държавата не се нуждае от предсрочни избори. „Във всяка една коалиция има напрежение. Смятате ли, че днес Румен Радев е способен да направи служебен кабинет, който да бъде надпартиен? Много е важно да се прави разделение между по-партийно и нещата от национално значение, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ пред Нова тв.

БСП: Правилна диагноза, но грешно лечение

„Ахмед Доган поставя правилна диагноза на болежките на обществото и грешно лечение – невъзможна формула за нас е програмно правителство. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с идеята на Ахмед Доган за програмно правителство.
„Диагнозата, че бедността и неравенствата са проблем номер 1 на обществото, че икономиката не се развива с необходимите темпове, че се оттеглят чуждестранни инвестиции е правилна и тя съвпада с нашата. Както и че има много по-силна роля на държавата в икономиката. Предложението за лечение – програмно правителство, в което да участват всички представени в парламента партии, за нас е невъзможна формула“, каза Нинова. Тя поясни, че първата причина е, че този парламент е с изчерпано доверие.

„Парламент с най-ниска подкрепа в българското общество. Когато имаш такова ниско доверие и подкрепа, няма как да излезеш с програма за развитие на България. Ти тръгваш с фалстарт. За нас този парламент е изчерпан. Изходът е предсрочни избори. Нов кредит на доверие от обществото след такива избори и действия напред“, заяви Нинова.
Лидерът на БСП посочи, че втората причина за невъзможност за програмен кабинет е, че изглежда абсолютно невъзможно да седнат на една маса патриоти и ДПС, както и БСП и ГЕРБ.

ДПС: Лидери като Доган се раждат веднъж на 100 г.

Личности и лидери като Ахмед Доган на сто години веднъж се раждат и ние като държава имаме нужда от тях, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по повод коледното слово на почетния председател на движението.
„Мисля, че всяка година думите на господин Доган се очакват и от медиите, и от анализаторите, и от обществеността. И това е нормално и е разбираемо. Ние от ДПС много сериозно работим върху програма за ускорено догонващо развитие на страната. Това е и нашият призив към системните партии – да направим нужното и необходимото за ускореното догонващо развитие на страната“, заяви Карадайъ.

„Ние сме говорили и говорим за предсрочни избори, но в наши декларации сме казвали, че системните и национално отговорните партии трябва да си свършат работата. Личности и лидери като Ахмед Доган на сто години веднъж се раждат и ние като държава имаме нужда от тях“, каза още Карадайъ и посочи, че тепърва предстои да се правят анализи на ситуацията.
Във връзка с твърдения на депутати от „Обединени патриоти“, че има сделка между ГЕРБ и ДПС по Закона за вероизповеданията, Карадайъ посочи, че националистите са преекспонирали темата.
„Но ние, патриотите и национално отговорните партии, направихме една много сериозна крачка със Закона за вероизповеданията“, заяви още той.
Зам.-шефът на парламента д-р Нигяр Джафер пък разказа, че след речта си Доган е изказал задоволство от работата на депутатите на ДПС, но е заявил да бъдат готови за изненади.
„Всъщност той казва съвсем в края на речта си, че предсрочни избори може и да има. Той изразява своето мнение, че според него не е добре да има, защото това няма да промени нищо – нещо, което всъщност съществуваше и в другата му реч миналата година.
Много по-важно е това, което се предлага – а то е обединение на експертния потенциал, обединение на капацитета на всички политически сили. Не смяна на системата, така, както някои го разбират, а смяна на модела. Защото, ако България няма програма за ускорено развитие, не може да догони тези страни, които оглавяват класации по стандарт на живот, по отношение на заетост, на доходи, на критерии в здравеопазване и образование. Другото е просто приказки, които нямат покритие“, каза д-р Джафер.

Обединени патриоти: Фантастични хипотези

От Обединени патриоти обявиха, че не виждат нищо смислено в словото на Доган.
На въпрос дали ОП биха взели участие в програмен кабинет, лидерът на НФСб Валери Симеонов каза: „Стига глупости, какъв програмен кабинет. Държавата си има кабинет, откъде на къде ще развиваме някакви такива фантастични хипотези“.

Източник: standartnews.com


image0 (9K)