Отиде се ученият проф. Александър Чобанов

Отиде се ученият проф. Александър Чобанов

На 63-годишна възраст почина инж. Александър Чобанов, български учен и създател на Българската машина за гласуване. Това съобщи в личния си профил председателят на партия МИР Симеон Славчев. Той припомни, че заедно с инж. Чобанов са се преборили за въвеждането на машинното гласуване в България.

Инж. Александър Чобанов е роден на 20 октомври 1958 г. в Батак. Наследник е на Чобановия род – активни дейци на Съединението, а след Освобождението – будни предприемчиви българи в Голямо Конаре и Пловдив.

Завършва Технически университет – София, инженер по електроника. След това завършва специалност „Международни икономически отношения“.

След промените през 1989 г. Александър Чобанов е общински съветник в Пловдив. След това животът го отвежда в далечно Чили, където създава и ръководи Националния отбор по информатика на Чили. Негов чилийски ученик донася първия златен медал по информатика от Световната олимпиада по информатика.

В Чили създава и ръководи фабрика за производство на компютри в партньорство с Пакърд Бел.

През 2010 г. се завръща в България и създава Национално училище по роботика „НУР България“.

Години наред инж. Чобанов посвети на разработването на Българската машина.

Той е един от радетелите на машинното гласуване у нас. По време на миналогодишните протести в София инж. Александър Чобанов създаде Уличен свободен университет – място на площада – на жълтите павета, където да се упражняват и да се научат хората как да гласуват с машини. В продължение на месеци демонстрира възможностите на Българската машина за гласуване, която работеше безотказно на пл. „Орлов мост“ и пред Президентството в продължение на 16 ч. без връзка с електричество или Интернет.

Поклонението пред  инж. Александър Чобанов ще бъде на 20 ноември (събота), от 13 часа в Траурен парк „Север“ – Рогошки гробища, град Пловдив.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)