Откриха злоупотреби за над 50 млн. лева при строежа на „Марица“

Злоупотреби за над 50 милиона лева са открити при строежа на АМ „Марица”. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в ефира на NOVA. Сигналът за нарушенията дошъл от ОЛАФ и двама български депутати.

Милионите отишли за стабилизиране на почвата, а не за изграждане на отсечка от магистралата. По думите на Арнаудова поръчката за това била възложена на не изпълнителя на строежа, а на конкретна фирма и то без извършена количествено стойностна сметка.

„Прокуратурата е сигнализирана и работи по случая от юни миналата година. Сигналът е от 2-ма народни представители, допълнително постъпи и сигнал от ОЛАФ. На 17 септември започнахме разследване и е образувано производство срещу длъжностни лица от АПИ за безстопанственост и престъпление по служба. Касае се за отсечка от 31 километра”, заяви Арнаудова.

Прокуратурата е установила, че действията по изграждане на отсечката са извършени от пловдивска фирма, а поръчката е била дадена на италианска компания. Чуждата компания е сигнализирала, че има проблем с почвата, но АПИ не са дали поръчката на италианската фирма, а на българска.

„Спечелилият поръчката е „Пътища-Пловдив”. АПИ в онзи момент е управлявана от Лазар Лазаров, а „Пътища-Пловдив” можете да си направите проверка кой ги управлява”, заяви Арнаудова.

Според разследването изграждането на целия участък от 31 км струва на АПИ 133 милиона лева, а отводняването на почвата на 4 км струва 51 милиона.

„Няма документи обосноваващи тази цена. Това са поискали „Пътища-Пловдив”, това са получили от АПИ”, заяви Арнаудова.

По думите ú АПИ и „Пътища-Пловдив” са назначили една и съща фирма, упражняваща контрол по изпълнение на дейностите.


image0 (9K)