Отменят забраната за носене на фереджета в Пазарджик

Забраната,първа по рода си в страната, бе приета от пазарджишкия общинския съвет на 12 май, т.г.
Кметът на Пазарджик Тодор Попов е внесъл в общинския съвет проект за отмяна на текстовете в Наредбата за обществения ред, които забраняват носенето на фереджета и аксесоари, закриващи лицето и глобата от 300лв. за нарушителите. Забраната,първа по рода си в страната, бе приета от пазарджишкия общинския съвет на 12 май, т.г.
По примера на Пазарджик местните парламенти на още няколко града в страната гласуваха подобни забрани. Преди около месец Народното събрание окончателно прие закон, забраняващ носенето на фереджета в цялата страна. Законът, забраняващ носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, е обнародван в Държавен вестник на 12 октомври, т.г., и е в сила три дни след обнародването, тъй като в него не е определен друг срок, информира „24 часа“. В новоприетия акт е регламентирано, че актовете за установяване на посочените административни нарушения се съставят от органите на МВР, а наказателните постановления се издават от министъра на вътрешните работи или упълномощени от него длъжностни лица. В чл. 15, ал. 3 от Закона за нормативните актове е регламентирано, че ако постановление, правилник, наредба или инструкция противоречат на нормативен акт от по-висока степен, правораздавателните органи прилагат по-високия по степен акт.
Именно това налага отмяна на забраната за носене на фереджета в местната наредба в Пазарджик, защото вече има нормативен акт от по-висока степен, който регламентира тази забрана на територията на цялата страна, посочва в мотивите си кметът Тодор Попов.

http://BNews.bg


image0 (9K)