Отново от нулата. Навършиха се 25 години от бунта срещу БСП и Виденов

На 10 януари се навършва четвърт век от един от най-масовите протести в страната, който слага край на управлението на министър-председателя Жан Виденов и на мнозинството на БСП.

На този ден демонстранти обграждат парламента, а част от тях нахлуват в сградата, докато депутатите се опитват да я залостят отвътре. Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите, но това не спира натиска върху Народното събрание. Полицейски коли са преобърнати или счупени, от сградата на парламента излиза дим, хората са десетки хиляди.

Кадър от протеста на 10 януари 1997 г.


Кадър от протеста на 10 януари 1997 г.

Късно през нощта полицията извежда депутатите в автобуси, докато демонстранти замерят с камъни превозните средства.

След полунощ групи полицаи пребиват част от протестиращите. Сред пребитите са бившият премиер Филип Димитров и други ключови фигури от СДС.

Повод за недоволството е хиперинфлацията, в резултат от която заплатите в страната спадат до равностойността на 3 до 5 долара. Периодът често се нарича „Виденова зима“ – по аналогия с „Лукановата зима“, дала име на управлението на предишен премиер на БСП – Андрей Луканов (1990).

На 10 януари 1997 г. демонстрантите настояват за разпускане на Народното събрание и за сваляне на БСП от власт.

Кадър от протеста на 10 януари 1997 г.


Кадър от протеста на 10 януари 1997 г.

Протестите идват в момент, в който действащ президент е Желю Желев, а неговият приемник Петър Стоянов е избран, но все още не е положил клетва пред парламента. Две седмици по-рано министър-председателят Жан Виденов е подал двойна оставка – както от поста на министър-председател, така и от поста на председател на партията си, след като е призован от 19 души от БСП да се оттегли.

На 8 януари 1997 г. БСП номинира за свой нов министър-председател Николай Добрев. Президентът Желев отказва да му връчи мандат за съставяне на правителство, а Обединените демократични сили (ОДС) призовават към предсрочни избори.

Президентът Петър Стоянов (вляво) и министър-председателят Иван Костов дни преди края на мандата на правителството на ОДС. 23 юли 2001 г.


Президентът Петър Стоянов (вляво) и министър-председателят Иван Костов дни преди края на мандата на правителството на ОДС. 23 юли 2001 г.

След 12-часовата блокада на парламента, извършена на 10 януари 1997 г., страната е обхваната от стачки, митинги и блокади. След като новият президент Петър Стоянов връчва мандат за съставяне на правителство на БСП, тогавашното ръководство на партията, вече оглавявана от Георги Първанов, връща мандата неизпълнен. Това става на 4 февруари 1997 г.

Изборите, проведени на 19 април 1997 г., са спечелени от ОДС.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)