Относно сигналите за запрашаване на въздуха от „Брикел” в Гълъбово

РИОСВ – Стара Загора проверява депото за неопасни производствени отпадъци на „Брикел“ ЕАД, град Гълъбово. Контролът се извършва по повод излъчен репортаж в национална медия и постъпили сигнали тази сутрин в екоинспекцията за запрашаване на въздуха снощи в град Гълъбово от „Брикел” ЕАД.

Данните от пункта за контрол на качеството на въздуха, който е в централната част на града, не показват превишения на средночасовите норми по контролираните показатели от 19 часа снощи до обедните часове на днес, уточняват от РИОСВ-Стара Загора.

Прашна буря в Гълъбово е имало снощи, сигнализираха жители на града. По думите им, всичко е продължило около 10 минути, като градът е потънал в прашна пелена и буквално не се виждало нищо. Като причина за запрашаването хората посочват местния ТЕЦ „Брикел” и така нареченото „черно езеро”, където се складира пепелината от изгорелите въглища.

От „Брикел” припомнят, че използват оросителни системи, за да няма запрашаване. А снощната прашна буря обясняват с бурния вятър, който вдигнал пушилка от черните пътища, които водят към сгуроотвала.


image0 (9K)