Относно споровете какъв е капацитетът на лабораториите, извършващи PCR тестове

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) съобщи, че в момента 65 оторизирани от здравното министерство лаборатории извършват PCR тестове. Всички те са минали през проверка на резултатите от Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ, коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб днес.

17 са референтните лаборатории акредитирани по Евростандарт 17025, което означава, че отговарят и на всички останали подстандарти, уточни професорът в отговор на твърденията, че у нас няма сертифицирани лаборатории, чиито резултати се признават в ЕС.

Той допълни още, че 185 частни лаборатории ежедневно докладват положителните резултати от направени PCR тестове, което обяснява и увеличения капацитет на изследванията в последните седмици.

Най-много починали с Covid-19 за денонощие отчитаме на 22 октомври

„Само една частна лаборатория например има 150 места за вземане на проби“.

Качеството на дейността им се контролира, увери той. Държавата ги задължи да внасят данните от резултатите, за да имаме пълна картина в страната. Ако правим по-малко от 300 теста на 100 000 души няма да имаме реална представа за епидемичното разпространение на вируса в страната, обясни микробиологът.

Правим повече тестове от някои балкански държави и доста по-малко от развитите западно-европейски държави. Средно 500 теста на 100 000 души население, каза проф. Кантарджиев.

Максималният капацитет на Националната референтна лаборатория е 600-620 проби дневно, съобщи той.


image0 (9K)