„Отправял призиви“. Руски опозиционер беше задържан на излизане от ареста

Изпълнителният директор на опозиционната организация „Отворена Русия“ Андрей Пивоваров е бил задържан в петък в Москва на изхода на ареста, откъдето излизал след наложено му двуседмично наказание, съобщиха руските медии.

Пивоваров е бил взет с арестантска кола и откаран в друга следствена служба. Самият опозиционер е успял да напише в Туитър, че придружаващият го служител на вътрешното министерство му е казал защо най-вероятно е задържан отново. Причината била, че е „отправял призиви“ срещу промените в конституцията, предложени от Владимир Путин. Те дават право отново да се кандидатира за президент. Пивоваров пише още, че не е видял никакви документи за новото си задържане.

Две седмици по-рано опозиционният активист е бил осъден на две седмици задържане по сходно обвинение – че е събирал подписи срещу промените в конституцията.

Според него обаче истинската причина за преследването му от властите е, че симпатизанти на „Отворена Русия“ са били сред кандидатите на местните избори в Москва, състояли се миналата неделя.

„Отворена Русия“ е създадена като обществено-политическа организация през 2001 г. по идея и с финансирането на руския бизнесмен Михаил Ходорковски, който по-късно беше осъден на затвор след проточило се няколко години дело срещу компанията му „Юкос“.

Ходорковски, който е идеен и политически противник на Путин, беше освободен от затвора и напусна Русия след силен дипломатически натиск.

След непрекъснато преследване от властите, „Отворена Русия“ претърпява няколко трансформации. През 2014 година се превръща в обществено-политическо движение, през 2019 г. се саморазпуска, за да се превърне в нова формация в подкрепа на гражданското общество „Руска обществена организация „Отворена Русия“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)