От Москва обвиниха Израел за свалянето на руския самолет, загинаха 15 военни

Руският военен самолет Ил-20, който изчезна над Средиземно море, е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана, защото зад него са се прикривали израелски изтребители Ф-16. Това заяви днес пред журналисти говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

[ad id=“225664″]

Прикривайки се зад руския самолет, израелските летци са го изложили на огъня на сирийските средства за ПВО. Затова „Ил-20“, чиято отразяваща повърхност е десеторно по-голяма от тази на Ф-16, е бил свален с ракета, изстреляна от комплекс С-200„, каза Конашенков.

По думите му 4 израелски самолета са нанасяли удари по сирийски обекти близо до Латакия и умишлено са създали ситуация, опасна за корабите и летателните апарати в района. Те са хвърляли бомби близо до мястото, където е плавала френската фрегата „Оверн“ и в непосредствена близост до защождащия за кацане руски самолет.

Ил-20, чиято ефективна отразяваща повърхност е по-голяма от тази на Ф-16, е бил свален от сирийската ракета„, каза Конашенков. При свалянето на самолета са загинали 15 руски военни. Той подчерта, че Израел не е предупредил командването на руските военни сили в Сирия за своята операция. Израелците съобщили за ударите по „горещата линия с Москва“ – по-малко от минута преди началото им, което не е дало възможност на руският самолет да бъде изведен в безопасна зона.

[ad id=“263680″]

Конашенков смята, че израелските средства за управление на авиацията и летците на Ф-16 със сигурност са видели руския самолет, „защото е захождал за кацане от височина 5 км“.

Те обаче съзнателно са решили да предприемат тази провокация„, заяви говорителят на руското министерство на отбраната.

Той обяви, че Русия разглежда „провокационните“ и „безотговорни“ действия на Израел, довели до гибелта на 15 руски военнослужещи, като враждебни.

[ad id=“236993″]

Това абсолютно не отговаря на духа на руско-израелското партньорство„, каза Игор Конашенков и допълни, че Москва си запазва правото на адекватни ответни действия.

offnews.bg


image0 (9K)