От 1 август карти (купони) за дефицитните стоки

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 58, 1990 г.
Актуално интервю
ОТ 1 АВГУСТ
КАРТИ ЗА ДЕФИЦИТНИТЕ СТОКИ
ИВАН НЕДЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ПРОМИШЛЕНО-СТОПАНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ ПРЕД В. „СЕПТЕМВРИ”
-Месеци наред се гърчим в дефицита на стоки от първа необходимост. Не закъсняхте ли с въвеждането на талоните за регулирано снабдяване?
-Вярно е, че дефицитът на някои стоки от първа необходимост се настани трайно в ежедневието ни. Липсват захар, брашно, перилни препарати, олио, кафе и други. Това основателно поражда недоволство сред населението, напрежение и несигурност на пазара, размах на черноборсаджийството. Причините за този дефицит са известни и въпреки усилията на Правителството да се преодолее затруднението в снабдяването на населението, не успяваме да успокоим пазара. Всичко, което се появи, независимо дали това са хранителни или промишлени стоки, се изкупува бързо. Например през първото полугодие на тази година сме продали 45 тона захар в повече в сравнение със същия период на миналата година, 250 тона брашно, 40 тона олио и други.
Освен презапасяването на хората, трудностите на пазара идват и от новосъздадените частни фирми, които за своите изделия влагат обикновено захар, брашно и олио – това, което най-недостига сега.
Дали не закъсняхме с въвеждането на талоните? Въздържахме се, защото разчитахме, че ще се успокои потребителското търсене, но действителността показа друго. Смятаме, че по този начин освен регулиране на пазара, ще въведем и социална справедливост, защото сега купуват тези, които имат връзки или време за чакане по опашките.
-Какво ще представлява регулираното снабдяване?
-Искам да съобщя, че на заседание на ИК на ОбНС се реши от 1 август да се въведе регулирано снабдяване на населението с дефицитни стоки. Подготовката за това е към своя край.
Въвежда се продоволствена карта за всеки член от домакинството. От дефицитните стоки ще се заделя за детските и социални заведения, за работническите столове и фирмите. Количеството, което остане ще се разпределя съобразно броя на живеещите в общината по равно. В магазините ще се указва с кой купон какво количество ще може да се купи. Няма да има райониране на закупуването, за да се даде възможност всеки гражданин да пазарува там, откъдето му е най-удобно. Няма да има ограничение по време за валидността на купоните. Например, ако с купон № 1 се купува захар, то няма значение кога ще се купи. Картата съдържа купони от едно до сто и предварително в зависимост от получената стока ще се обявява с кой купон каква стока ще се продава. Засега по този начин ще се снабдява населението със захар, перилни препарати, а в последствие и с други дефицитни стоки.
-Как хората ще си набавят тези талони?
-В осъществяването на тази нелека организация Общинският народен съвет потърси помощта и съдействието на Отечествения съюз. Чрез отговорниците на низовите организации на ОС всеки глава на домакинство ще попълни декларация за членовете му. Ще се вписват студенти, войници и други лица на домакинството, независимо дали в момента живеят у дома си. Такива карти ще попълват и временно живеещите и работещи в общината. Декларациите ще бъдат проверявани от домоуправителите и представени в кметствата. Въз основа на тях кметството ще раздаде полагащите се на семейството брой продоволствени карти, които срещу паспорт ще се раздават. Както казах картите ще съдържат 100 талончета без наименованието на стоката, която ще се продава. Решението е такова, защото не можем и не сме сигурни, че това, което остава да получим по план до края на годината реално ще пристигне в нашите складове. Никой не може да го гарантира. Затова ще разпределяме само онова количество, което е при нас. Имаме устно уверение, че за юли и август ще получим около 350 тона захар. Гражданите ще получават информация за регулираното снабдяване чрез специални табели на видно място във всеки търговски обект. В тях ще бъде указано коя стока в какво количество ще се разпределя и с какъв номер ще се закупува.
-Застраховани ли са гражданите от злоупотреби, както от недобросъвестни граждани, така и от търговските работници?
-Според нас сме предвидили система, която да не създава такава възможност, но… практиката ще покаже, доколко сме предвидили всичко. Талоните ще бъдат отпечатани на цветна хартия, като матриците и хартията, която остане ще се изземе от печатницата. Докато ще се отпечатват талоните ще присъствува представител на организаторите, за да не се злоупотреби от страна на някои хора. Върху всеки талон ще има печат. Комисия ще следи разпределянето, раздаването и отчитането на талоните. Използуваните талони ще се отчитат на 15 дни и ще се унищожават от същата комисия.
-Докога ще съществува тази система?
-Естествено докато има дефицит. След нормализиране снабдяването на населението картите ще отпаднат, но кога ще стане това не мога да кажа.
Интервюто взе
Недялка ФИЛИПОВА


image0 (9K)