Официално: Парното и топлата вода ще поскъпнат в началото на отоплителния сезон

Парното и топлата вода ще поскъпнат средно с 8 процента за страната от началото на отоплителния сезон. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от БНР: „Най-важният енергиен носител за всички български граждани, домакинства и бизнес, това е цената на електрическата енергия. Комисията нареми необходимият буфер да не се променя цената на електрическата енергия„.

[ad id=“225664″]

Поскъпването на топлоенергията е в резултат на повишаването на цената на природния газ от октомври. Синьото гориво ще поскъпне с близо 14 процента, но повишението за крайните потребители ще бъде с 8 процента, каза Иван Иванов: „Цената на услугата се формира не само от цената на природния газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване. По този начин всеки, който ще плаща за доставения му природен газ, ще плаща с 8 процента повече, а не с 13,89„.

[ad id=“263680″]

Същевременно омбудсманът Мая Манолова призова регулатора да обясни подробно как се определят цените: „Защото зад всяка десета от процента на предложеното увеличение, стои процент увеличение на основни стоки и услуги за българските граждани„.


image0 (9K)