Очаква ни топъл и не толкова дъждовен октомври

Днес ни очаква един хубав ден, ще бъде много слънчево и много топло. До късна вечер няма да има нито едно облаче, освен тези, оставени от самолетите, прелитащи над нашата територия. Това заяви в „Събуди се“ по Нова телевизия климатологът проф. Георги Рачев.

Броени часове ни делят от астрономическата есен. Тя ще настъпи точно в 10.50 ч. в понеделник.

„Астрономически днес е последният ден на лятото. От климатична гледна точка отдавна сме в есента, още от 1 септември. Хората почувстваха как стана доста по-хладно сутрин“, коментира проф. Рачев. „От утре при нас настъпва един средиземноморски циклон от Италия, поради което от вторник до четвъртък ще има превалявания“, сподели още климатологът. Той направи и прогноза за настъпващия октомври: „30 градуса – това е максималната температура, която ще се наблюдава през този месец. Той ще бъде малко по-топъл от нормалното и засега прогнозите са, че няма да бъде и толкова дъждовен. Що се отнася до първия сняг, него го чакаме към края на октомври, когато започват и малко по-сериозните застудявания“, посочи климатологът.

Оказва се, че изпращаме най-топлото лято в Северното полукълбо.

„Сушата преобладава. Ако ноември и декември се окажат топли, нищо чудно 2019 г. да се окаже най-топлата година, откакто се водят метеорологични наблюдения“, обобщи проф. Рачев.

Климатологът изрази и своето мнение относно многобройните протести във връзка с климатичните промени, начело на които е 16-годишната Грета Тунберг.

„Този случай покрай Грета е тежък. Тя е едно 16-годишно момиче и смятам, че нейното място е в училището, така че апелирам властите да помислят по този въпрос. Иначе нейните идеи не са лоши и те трябва да бъдат подкрепени. Нека младите да протестират за своето бъдеще, но не по този начин“, коментира в заключение проф. Георги Рачев.


image0 (9K)