Очаква се тежка зимна обстановка

До края на март ще продължи да ни притеснява динамичното време, каза пред bTV дежурният синоптик от НИМХ-БАН Анастасия Стойчева.

[ad id=“225664″]

Тази сутрин температурите в Северна България бяха около 0, до 1-2 градуса, докато в Южна България малко по-високи – между 4 и 9 градуса.

[ad id=“263680″]

„През последното денонощие в много райони от страната валя предимно дъжд. Валежите ще продължат, като през утрешния ден в цялата страна с понижението на температурите дъждът ще премине в сняг. Отначало в Северна България и високите котловинни полета. Там ще се натрупа снежна покривка, тъй като температурите ще са по-ниски.

[ad id=“237001″]

Очакваната снежна покривка ще бъде между 5 и 15 см, на места в Северна България ще надхвърли 20 см“, обясни синоптикът.   Там ще има и вятър, което ще е причина за навявания и образуване на преспи.

В планините времето също ще е зимно   „В Южна България температурите малко по-късно ще се понижат. Там дъждът на места също ще се примеси със сняг. Само в крайните югозападни райони и югоизточни райони, крайните южни райони на Черноморието, заради това, че температурите ще остана по-високи – до 6-7 градуса, там ще остане да вали дъжд“, посочи Стойчева.

„Като цяло очакваме тежка зимна обстановка“, добави тя.   „Този циклон с валежи бавно ще се изнася на изток. В петък също ще продължат, но те постепенно ще отслабват. В събота вече само в отделни райони ще превалява сняг, а в неделя и облачността ще се разкъса. Но тогава пък ще се постигнат едни от най-ниските сутрешни температури“, предупреди синоптикът.


image0 (9K)