Още нещо за търговията с талони

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 59, 1990 г.
ОЩЕ НЕЩО ЗА ТЪРГОВИЯТА С ТАЛОНИ
В Стара Загора по квартали и низови организации на Отечествения съюз се раздават декларации за уточняване броя на жителите на града, които ще получат талони за закупуване на някои стоки от първа необходимост – захар и прах за пране.
Много граждани сега считат въвеждането на тази мярка за много необходимо, дори и за други стоки като олио, брашно и други. Предложението за въвеждане на талони за закупуване на захар и прах за пране бе направено пред Общинския народен съвет от Съюза на потребителите в Стара Загора. Това се наложи от дефицита на стоки и създадената психоза за презапасяване за редица стоки.
Съвсем ясно е, че така не бива да продължава и да се ощетяват някои граждани за сметка на други. Затова бе решено да се въведе система на търговия с талони, засега само за захар и прах за пране. Ако се наложи, в бъдеще списъкът на тези стоки може да се разшири. Засега това не е необходимо, защото по график се зареждат магазините с олио, като за първото шестмесечие в Стара Загора са получени 206 000 бутилки повече от предвиденото по плана и 300 000 бутилки повече от 1989 година, 280 тона брашно повече спрямо миналата година, сирене – 80 тона.
Положението със снабдяването на населението с брашно ще се подобри значително с въвеждането на новата машина за пакетиране през следващите 1-2 месеца. капацитетът на тази машина е пакетиране на повече от 10 тона брашно в денонощие, докато сега това е ръчно и за денонощие се пакетират едва 1-2 тона.
За сега по-малко от предвиденото по плана за първото полугодие в магазините са получени 300 000 яйца, газирани напитки, поради липса на захар – 430 000 литра, маргарин, извара.
От посоченото до тук е повече от ясно, че търговията осигурява основните хранителни продукти в достатъчно количество, стига да няма презапасяване, което в Стара Загора за сега е широко разпространено.
Искаме да информираме гражданите, че попълнените декларации до 1 август 1990 година трябва да се върнат в кметствата, за да се получат съответните талони за двата вида стоки, които сега се налага да се разпределят по този начин.
Петър ИВАНОВ
секретар на Съюза на потребителите в Стара Загора


image0 (9K)