Пазете децата от „нежната“ отрова на това красиво цвете!

Момината сълза е многогодишно растение с красиви гроздовидни съцветия с приятен аромат. Тя е единствения вид на рода Момина сълза. Член е на семейство Ruscaceae (Рускусови, Игликови) според последната таксономична класификация. Отглежда се в много градини в България.

[ad id=“225664″]
Части на растението, съдържащи отровно вещество:

Всички части на растението – цветове, листа, узрели плодове (които приличат на червено френско грозде), корени.

Отровно вещество:

гликозиди конвалатоксин, конвалозид и редица други, както и някои сапонини. Конвалатоксинът е един от най-силните естествено срещани токсини с действие върху сърцето. Той предизвиква нарушение в ритъма на сърцето. В медицината този гликозид се използва (разбира се в необходимите малки дози) за лечение на сърдечна недостатъчност и леки нарушения в сърдечния ритъм.

Признаци на отравяне:

[ad id=“263680″]
Коремни болки, гастроентерити (възпаление на лигавицата на стомаха и на тънките черва), главоболие, повдигане, разширение на зениците, повръщане. Съпровожда се също с нарушение на сърдечния ритъм, студена и влажна кожа. При приемане на големи дози от отровните вещества може да настъпи кома и летален край. Това е малко вероятно при хората, но ако малки деца, домашни котки и кучета имат достъп до растенията, има вероятност да се отровят при поглъщане на части от тях.

Първите симптоми на отравяне с цветето билка се изразяват в гадене и повръщане. Незабавно трябва да се промие стомаха и да се направи очистителна клизма.

Въпреки, че вкусът му не е никак приятен, плодът (цветът) е примамлив най-вече за децата. Най-много са регистрираните случаи на отравяне с плода именно при децата. Затова, ако имате деца и отглеждате цветето, бъдете изключително внимателни.

С кое друго растение можете да сбъркате Момината сълза:

Внимавайте при брането на левурда!

Красивите и трогателни легенди за омайната Момина сълза

„Нежната“ отрова на Момината сълза цери сърдечни проблеми, депресия, главоболие, глаукома, ревматизъм и още куп болежки


image0 (9K)