„Паметта ни обединява“. Зеленски и Дуда почетоха жертвите на Волинското клане от Втората световна война

"Паметта ни обединява". Зеленски и Дуда почетоха жертвите на Волинското клане от Втората световна война

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и полският му колега Анджей Дуда се срещнаха в неделя в украинския град Луцк, където почетоха паметта на жертвите на Волинското клане от времето на Втората световна война.

Става дума за убийството на десетки хиляди поляци, извършено от украински националисти в периода между 1943 г. и 1945 г. в историческата област Волиния в Северозападна Украйна. Следва отговор от полска страна, при който също са убити хиляди украинци.

Въпреки че Полша е един от най-силните съюзници на Украйна от началото на руската инвазия, тези събития продължават да са източник на напрежение между двете страни.

В неделя в символичен акт президентите на двете държави отбелязаха заедно годишнината от клането, като участваха в церемония в памет на жертвите в църква в Луцк.

„Заедно отдаваме почит на всички невинни жертви на Волиния! Паметта ни обединява! Заедно сме по-силни“, написаха в Туитър както от офиса на Дуда, така и от този на Зеленски.

Ръководителят на кабинета на Дуда Павел Шрот каза, че фактът, че президентите почитат заедно жертвите, е „исторически“, но е необходима още работа.

„Това не е краят на този труден път, обясняващ на нашите украински приятели за историческата истина, той, разбира се, ще бъде продължен“, каза Шрот пред телевизия Polsat News.

В публикация в Тутър Зеленски каза, че в неделя е имал и „кратка, но много съществена“ дискусия с Дуда относно предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс. На нея Украйна се надява на решения, които да ускорят нейната цел за членство в алианса.

Според полският парламент убийствата, извършени между 1943 и 1945 г. от Украинската въстаническа армия и Организацията на украинските националисти под ръководството на Степан Бандера, носят елементи на геноцид. Украйна не е приела това твърдение.

Годишнината от събитията традиционно се отбелязва на 11 юли.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)