Панихида за великия оперен бас Николай Гяуров в Стара Загора

На 2 юни от 9:00 часа в църквата „Св. Богородица“, Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи панихида по повод 13 години от кончината на световно известния оперен бас, но забравен в родината си, Николай Гяуров.

Николай Гяуров е роден на 13 септември 1929 година в село Лъджане, днес квартал на Велинград. От ранна възраст има интерес към музиката, а по време на военната си служба пее и ръководи самодеен хор, като с това прави впечатление на композитора Петко Стайнов. Учи оперно пеене в Софийската консерватория при проф. Христо Бръмбъров. През 1950 г. продължава обучението си в Ленинград, а след това и в Москва.

Кариерата на Гяуров започва през 1955 година, когато печели голямата награда на престижния конкурс за оперни певци в Париж. Прави дебюта си в Софийската народна опера на 18 март 1956 година като Дон Базилио в „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини. През есента на същата година заминава за Москва, където няколко сезона работи в Болшой театър.

На 20 февруари 1960 година Гяуров участва в постановка на „Борис Годунов“ в Миланския театър „Ла Скала“, в която участват и двама други изтъкнати български певци – Борис Христов като Борис Годунов и старозагорецът Димитър Узунов като Самозванеца. Този спектакъл става повратна точка в кариерата му, донасяйки му поредица ангажименти в „Ла Скала“, които го превръщат за дълго в постоянен водещ бас на театъра. На тази най-престижна сцена той изиграва 320 представления.

Гяуров прави изключителна световна кариера. Той изпълнява роли и във виенската Щатс опера, парижката Гранд опера, лондонската Ковънт гардн, нюйоркската Метрополитен , както и в много други престижни театри. Всички роли, създадени от него, са еталонни за басовия репертоар в оперната литература.

Старозагорци още помнят превъплъщението му в операта „Симоне Боканегра“ през 1972 г. Костюмът, с който той се е представил е запазен и ще влезе в бъдещия музей на Старозагорската опера.

От първата си съпруга Златина Мишакова има две деца – диригентът Владимир Гяуров и актрисата Елена Гяурова. От 90-те години на 20 в. Гяуров живее и работи в Модена, Италия, със своята втора съпруга – известната италианска оперна певица Мирела Френи.

През този период той се ориентира към участия в концертни програми с нея в градове по целия свят.
Николай Гяуров умира на 2 юни 2004 година в Модена, където е погребан.

Панихидата се организира от почитатели на изкуството на големия българин и оперен певец.

Източник: dolap.bg


image0 (9K)