Пастор Виталий готви и разнася храна на бедстващите в Харков

Десетки доброволци помагат на място на всички нуждаещи се от храна и лекарства в Харков. Част от организацията съществува благодарение на един духовник, който вярва в успеха на Украйна. За мисията си той получава помощ и от София.

Специално за Bulgaria ON AIR пастор Виталий от църква „Благая Весть“ разказа какво е да помагаш на другите с риск за собствения си живот.

„В момента се намирам в бомбоубежище. Има малка кухня и приготвяме храна, кафе. Има малка печка. Скрити от бомбите, подкрепяме хората“, сподели той.

Още в първите дни от войната духовникът, съпругата му и двамата им синове решават де не бягат. Остават, за да подадат ръка на търсещите убежище в църквата. Въпреки риска.

„Не се боя. Аз съм направил всичко, което съм искал в моя живот и съм доволен от него. Затова съм щастлив, че останах тук. Даже и синовете ми останаха. Искам да помогнем на хората, които губят надежда, в отчаяние са и без вяра. А колко ни остава да живеем – не мислим за това. Продължаваме да живеем и тук, и там горе също ще живеем“, каза още пастор Виталий.

„Хората се изплашиха, че е започнала война и започнаха да търсят убежище в нашата църква. И ние разбрахме, че трябва да направим нещо, за да ги защитим. Намерихме това мазе и в началото просто стояхме на столове, докато отвън имаше бомбардировки“, разказа синът на пастора.

Впоследствие се организират. Грижат се не само за хората в убежището, но и разнасят храна до домовете на тези, които не могат да стигнат до укритията. Имат нужда от хуманитарна помощ, но в битката си за оцеляване не са сами. Всеки желаещ да спомогне делото на пастора Виталий, може да се свърже с църквата чрез Facebook страницата ѝ.

Подкрепа идва от София от украинката Алекс, която добре познава пастор Виталий от годините преди самата тя да емигрира заради войната.

„Най-важното, от което имат нужда, е пари. Събирам пари от приятелите ми тук, в България, и пращам колкото мога, защото все още работят някои супермаркети и те имат възможност да плащат с карт“, сподели Алекс.

Тя напуска Украйна през 2015 година. Със съпруга ѝ оставят всичко познато в любимия Харков и се установяват в България.

„През 2015 г. си казахме: Стига толкова, напускаме Харков! И оттогава сме тук. Аз съм рускоговоряща, всички мои познати са рускоговорящи. Никога не съм имала никакви проблеми“, изтъкна Алекс.

Що се отнася до пастор Виталий, той е сигурен в бъдещето на Украйна.

„Ние ще пребъдем, победата ще е за Украйна. А на Великден ще разцъфтим, защото Украйна е Божия земя, това е историческа земя и ние живеем на нея“, категоричен е той.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова по Bulgaria ON AIR

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)