Певец на народна музика в Афганистан беше убит от талибан

Афганистански музикант беше убит от човек на талибаните, предаде Асошиейтед прес. Новината идва на фона на нарастващи притеснения за начина, по който талибаните ще управляват страната, след като превзха почти цялата й територия в средата на август.

Убитият е Фавад Андараби, който е местен изпълнител на народна музика. Смъртта му е потвърдена от сина му Джавад. По думите на сина музикантът е бил застрелян в главата.

Повечето талибани не приемат музиката и смятат, че тя противоречи на исляма. Първите репортажи от Кабул след превземането му на 15 август посочиха, че музиката е изчезнала от столицата почти незабавно.

Убийството на Андараби ще бъде разследвано, казва ръководството на талибаните пред Асошиейтед прес.

Карима Бенун, която е специален докладчик на ООН за културните права изрази „сериозна загриженост“ от убийството на певеца и призова страните да настояват пред талибаните за запазването на правата на артистите.

От правозащитната организация Амнести интернешънъл съобщиха, че предвид убийството на Андараби може да се заключи, че днешните талибани ще управляват така, както и техните предшественици, свалени през 2001 – с „нетолерантност, жестокост и репресии“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)