Пентагонът: Китай вероятно тренира удари срещу САЩ и съюзниците им

През последните години китайската армия е увеличила операциите на бомбардировачите си и вероятно тренира за нанасяне на удари срещу САЩ и техни съюзници.

Това се казва в годишен доклад на Пентагона. В него се подчертава, че Китай се стреми да увеличи глобалното си влияние. Властите в Пекин през миналата година са похарчили над 190 милиарда долара за отбрана, твърдят от  Пентагона.

[ad id=“225664″]

През последните три години китайската армия е разширила надморските райони, в които действат нейни бомбардировачи, трупайки опит във важни региони. Тя вероятно се готви за удари срещу САЩ и техни съюзници, включително на територията на Гуам„, се казва в доклада на Пентагона.

Китай е разработил и много сценарии за военна операция срещу Тайван – от морска и въздушна блокада до десант в големи мащаби, целящ окупиране на острова.

Ако САЩ се намесят, Китай може да пробва да забави ефективното им участие и да се опита да спечели с ограничени военни действия„, смятат в Пентагона.

[ad id=“263680″]

В доклада се подчертава, че Пекин развива и космическите си сили, въпреки официалната си позиция срещу милитаризацията на Космоса.


image0 (9K)