Петима български граждани са обвиняеми в САЩ за нарушаване на ембаргото със Сирия

 Петима български граждани са обвинени за нарушаване на ембаргото за износ на стоки с двойна употреба за Сирия от американската прокуратура, съобщи телевизия BiT, цитирана от actualno.com.  Трима от обвиняемите са вече в ареста и във вторник са имали изслушване в съда в Маями, Флорида.
Арестуваните българи са Али Каби по прякор Алекс – законно пребиваващ в Америка, но с постоянно жителство в България, Араш Каби, известен като Аксел, както и Марджан Каби. Задържаните са част от управата на фирма „Ей дабълю троникс“, която има офис и в България. Те са с най-сериозни обвинения и според американските прокурори компанията им е нарушила закона, като е търгувала със сирийската авиокомпания Syria Arab Airlines. За тази авиокомпания се смята, че доставя оръжия на терористични организации.
Говорителят на българския главен прокурор, Румяна Арнаудова каза за телевизията, че до този момент няма никакво официално поискано съдействие от американските власти за разпит, претърсване, арест или екстрадиция на български граждани.


image0 (9K)