Петима независими журналисти са задържани в Русия за денонощие

Петима независими журналисти са задържани в Русия за денонощие

През последните 24 часа полицията в Москва е задържала петима независими журналисти. Това съобщи в четвъртък правозащитната организация OVD-Info, която следи за случаи на репресии в Русия. Един от журналистите съобщи, че върху него е упражнено и физическо насилие.

Новината идва на фона на продължаващите репресии срещу журналисти в страната. Те зачестиха след началото на войната на Русия в Украйна, като редица независими и опозиционни медии в Русия бяха забранени. На изданията бяха налагани и глоби, ако не използват официално приетата от Кремлин риторика – „специална военна операция“, а не „война“.

Късно в сряда журналистката на SOTAvision Антонина Фаворская е била отведена за разпит. Преди това тя прекара 10 дни в затвора заради неподчинение на полицейски служители.

Фаворская отразява съдебни заседания по искове на Алексей Навални. Месец преди смъртта на политика тя отиде в Харп, за да заснеме репортаж за града, в който се намира колонията, където беше Навални. Именно Фаворская засне последното видео с него на 15 февруари.

Нейни колежки – Александра Астахова и Анастасия Мусатова, също били задържани от полицията. Това се случило, когато те са отишли да я посрещнат в центъра за задържане, откъдето е трябвало да бъде освободена.

И трите журналистки са разпитани. Извършени са и претърсвания на техните апартаменти. След това Астахова и Мусатова са били освободени, а Фаворская е изпратена в център за временно задържане, пише Радио Свобода.

Фаворская е разследвана за участие в дейността на Фондацията за борба с корупцията (ФБК), която руските власти смятат за екстремистка.

Рано в четвъртък са били арестувани още двама журналисти – репортерите Екатерина Аникиевич от SOTAvision и Константин Джаров от RusNews. Те са задържани, докато отразяват обиските в дома на Фаворская.

По-късно Джаров съобщил, че е получил травма на главата, ожулвания, изкълчени пръсти и навяхвания след полицейски побой.

„Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите, подиграваха ми се, когато се опитвах да се изправя“, разказва Джаров, цитиран от RusNews.

След руската инвазия в Украйна през 2022 г. стотици журналисти бяха принудени да напуснат Русия. Оттогава по информация на Комитета за защита на журналистите арестувани са над 15 журналисти, включително журналистката от Радио Свобода Алсу Курмашева.

Същевременно много западни медии, като Euronews, France 24 и BBC, бяха забранени в страната. Медийният регулатор, Роскомнадзор, е блокирал и достъпа до повечето независими новинарски сайтове, включително Медуза и Новая газета.

В началото на март редакторът на Новая газета Сергей Соколов беше задържан и глобен заради „дискредитиране на армията“. През февруари Русия обяви и Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) за „нежелателна организация“.

На 6 март неправителствената организация “Репортери без граници” съобщи, че заради това вече излъчва независими новини в Русия чрез сателит.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)