Петкова: ЕК иска „Булгартрансгаз“ да се приватизира. За националния ни интерес това е недопустимо!

„На страната бе наложена глоба от 77 млн. евро. Ангажиментът за плащането й е в рамките на три месеца“, информира министърът на енергетиката на извънреден брифинг

„Ще защитим националния интерес“, заяви категорично пред медиите министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя свика журналистите на извънреден брифинг заради решението на Европейската комисия.

Министърът заяви пред журналистите, че от Европейската комисия настояват фирма „Булгартрансгаз“ да бъде приватизирана и в нея да влезе чужд оператор. „За нас това е червена линия, която не можем да прекрачим“, бе категорична Петкова.

„Решенията ни след наложената глоба от ЕК в размер на 77 млн. евро на групата БЕХ ще бъдат насочени в защита на националните ни интереси и имуществените и финансови интереси на държавната енергетика“, бяха точните думи на министър Петкова.

„Това, което предвижда процедурата оттук нататък – очакваме официално да ни бъде връчено решението на ЕК. От тази дата ще имаме срок в рамките, на който ще се запознаем с аргументите на Комисията и ще решим какви стъпки ще предприемем оттук нататък. Ангажиментът за плащане на глобата е в рамките на три месеца“, продължи Петкова.

„Това е дело, което води своето начало назад във времето. Може би последните 8-9 години. Това е едно дело, което продължи доста дълго време. Ние от 2015 г. водим активни преговори с ЕК“, каза тя и изтъкна, че активни разговори са водени, както на експертно, така и на политическо ниво.

„Ние смятахме, че са налице всички основания за това да можем да постигнем споразумение с ЕК. За съжаление, такова споразумение не можахме да постигнем“, продължи Теменужка Петкова. По думите й аргументите не са били възприети.

„Основната причина да не бъдат възприети нашите искания бяха свързана с желанието на ЕК и нейното становище, че, за да бъде постигнато такова споразумение, трябва да е налице българският оператор „Булгартрансгаз“ да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор, което според ЕК ще гарантира спазването на европейските правила и процедури в областта на конкуренцията“, посочи още министърът на енергетиката.

Според Петкова инфраструктурата на „Булгартрансгаз“ е стратегическа за страната, свързна е с националната сигурност, и затова искането на Брюксел е червена линия, която кабинетът не може да прекрачи.

„Ние компромиси с нашата национална сигурност не можем да правим. И това беше причината да не постигнем споразумение с ЕК. Приватизация на българския газов оператор за нас е недопустив вариант“, бе категорична министър Петкова. Тя отново повтори причината за това становище – фирмата е свързана пряко с националната сигурност на България.

ЕК наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.


image0 (9K)