Петте най-вредни храни у нас

За някои от тях дори не подозираме колко опасни може да бъдат

В сравнение с някои американски щати например в България вредната храна не е до такава степен на почит, но е факт, че ежедневно консумираме такива продукти, пише Актуално.

За някои от тях дори не подозираме колко може да бъдат вредни за организма ни. На пазара се появяват все по-апетитни пакетирани храни, които точно отговарят на ежедневието на съвременния зает човек.

Забързаното ежедневие обаче по никакъв начин не бива да ни служи като оправдание, че не се храним здравословно. Можем поне да се постараем да избягваме едни от най-вредните храни, предлагащи се на българския пазар.

Кои от тях се нареждат в топ 5?

Кетчуп

Съдържанието на доматеното пюре в кетчупа в най-добрия случай е около 17%, а в някои случаи то дори не присъства в състава му. Бива заместено от оцветител, наречен Кармин, който дори е категоризиран като опасен за здравето ни. Много по-добър вариант е да залагате винаги на домашното пюре на баба вместо да купувате известни марки кетчуп, които се състоят главно от вода, захар, нишесте и лимонена/винена киселина.

Соленки

По принцип “залъгалките” за глада ни солети, различни соленки и подобни пръчици не съдържат кой знае колко вредни за здравето ни вещества, но пък процентът на готварска сол не е никак малък в тях. Всички знаем колко може да е вредна солта за нашето здраве, така че е по-добре да ги хапваме в минимални количества.

Майонеза

Освен че е доста калорична, повечето предлагащи се на пазара продукти нямат нищо общо с оригиналната френска рецепта. Съдържа големи количества слънчогледово олио, консерванти, нишестета и други вещества, които бързо се полепват по вътрешността ни.

Маргарин

Маргаринът е един от най-вредните и канцерогенни продукти, които можем да консумираме в ежедневието си. То съдържа хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Вместо това е по-добре да използваме домашно краве масло.

Кренвирши

Попадали сме на какви ли не видеа от какво точно се приготвят кренвиршите. Дори всички тези “слухове” да не са доказани факти, в евтините кренвирши почти няма месо – те са приготвени от различни вредни консерванти и оцветители, овкусите, сгъстители, соя, сланина, мазнина и млени органи. Месото в тези продукти много рядко достига дори до 20%. Залагайте на качеството в това отношение и избягвайте колбасите и кренвиршите, чиято цена например е по-ниска от 10 лева за килограм – само това може да събуди подозрение за качеството на продукта.

https://www.dunavmost.com/====


image0 (9K)