Плажът не е плаж. Проектантът на резиденцията на Доган в Росенец обжалва вписването му

Проектантът на лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган арх. Калин Тихолов е обжалвал решението за вписването на плажната ивица до строежа като плаж. За това съобщиха представители на “Демократична България” (ДБ).

През ноември Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) в Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта и регистри, както и вписване на ивицата край резиденцията на Доган като “крайбрежна плажна ивица” с трайно предназначение на територията като “защитена”.

Решението не е влязло в сила, тъй като по информация на общинския съветник на ДБ от Бургас Димитър Найденов, срещу него е постъпила жалба.

Арх. Калин Тихолов е обжалвал решението за нанасяне на плажа на картата пред Административния съд в Бургас и пожелал то да бъде обявено за незаконно. В жалбата си той заявява, че представляваната от него фирма “Стрейтлайн” е собственик на постройка на плажа. Според информацията на ДБ той е заявил това, въпреки че няма нотариален акт за имота.

„Това никога не е било плаж. Такива места, по 50 кв. метра, има хиляди по Черноморието, които в една година имат пясък по пет квадрата, а в друга – не. Защо не ги картират всички тези места? Защо в това се огледаха?“, каза за Свободна Европа арх. Тихолов.

В мотивите си пред съда той твърди също, че липсата на ивица в регистрите не представлява, явна фактическа грешка, както се посочва в решението на СГКК- Бургас. Тихолов заявява още, че ивицата не е покрита с пясък и чакъл, а е “естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти”.

През август Върховната административна прокуратура обяви, че е открила редица нарушения и липси на разрешителни и проектни документи за кея и постройките в имота. Дори беше съобщено, че са установени данни за документно престъпление. Оттогава досега обаче разследващите не са информирали за евентуални повдигнати обвинения или друг развой на случая. През септември областният управител на Бургас каза, че община Бургас е издала заповед за премахването на пет незаконни постройки в лятната резиденция на Доган.

„Обжалваме“, каза арх. Тихолов. „Къщата на плажа винаги я е имало. Тя е строена 60-те години и е била в активите на „Нефтохим“, каза той. По думите му са предприети мерки и за въвеждане в експлоатацията на основната сграда в имота, която все още е недовършена по документи.

Резиденцията на Доган през това лято ангажира вниманието на различни държавни институции. Това се случи, след като съпредседателят на ДБ Христо Иванов и двама негови съпартийци не бяха допуснати до брега от гардове на Националната служба за охрана (НСО). Тримата отидоха с лодка до мястото, където бяха посрещнати и блъскани обратно във водата от държавните охранители. Случката предизвика уволненията на двама гардове и по-леки наказания за други четирима.

Дни след акцията на Иванов няколко хиляди протестиращи опитаха да стигнат до плажа по суша, а ДПС организира пристигането на свои симпатизанти, които да пазят имота на Доган. Това беше използвано от полицията като претекст да не допусне протестиращите до плажа. Така се стигна до сблъсъци с полицаите, но след това хората, дошли да плажуват, все пак стигнаха до крайбрежната ивица.

В средата на ноември стана ясно, че Бургаският административен съд е оставил без разглеждане жалба на фирмата „Хермес солар“,която е официален собственик на лятната резиденцията на Доган, свързана с пътя до имота. С нея се атакуваше решението на местния общински съвет от юли, с което пътят до луксозния имот отново беше преобразуван от частен в общински, след като статутът му беше промене по-рано през април. Съдът обаче прие, че „Хермес солар“ няма правен интерес от оспорването.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)