Платен от Катар откуп от $1 млрд. на джихадисти вбесил държавите от Персийския залив

Платен от Катар откуп в размер на до 1 милиард долара е разгневил държавите от Персийския залив, пише „Файненшъл таймс“.

Откупът е платен на ирански и свързани с „Ал Кайда“ сили в Сирия.

Припомняме, вчера няколко арабски държави от Персийския залив скъсаха отношения с Катар, обвинявайки Доха, че подпомага терористите.

Емирството е дало голяма сума за освобождаването на 26 членове на ловна дружина за соколи, някои от които са били и членове на катарската кралска фамилия, ловували в Южен Ирак, заявиха източници пред изданието.

Междувременно външният министър на Катар, цитиран от АП, съобщи, че Кувейт се опитва да посредничи за разрешаването на дипломатическата криза – най-голямата в региона от войната с Ирак през 1991 г.

В интервю за „Ал Джазира“ Мохамед ал Тани заяви, че кувейтският лидер е поискал от катарския емир Тамим бин Хамад ал Тани да отложи запланувана реч за кризата.

Той получи обаждане от емира на Кувейт с искане да я отложи, за да му даде време за разрешаване на кризата„, каза шейх Мохамед.

В същото време турският лидер Реджеп Ердоган е провел телефонни разговори с лидерите на Катар, Русия, Кувейт и Саудитска Арабия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на президентски източници.

Важността на регионалния мир и стабилност са подчертани по време на разговорите, както и важността да се съсредоточат върху пътя на дипломацията и диалога за намаляване на напрежението„, поясниха източниците.


image0 (9K)