Плевнелиев защити Ненчев по делото за ”МиГ-29”

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев дава показания по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за изтребителите „МиГ-29“.

[ad id=“263680″]

Той е подсъдим за ремонта на двигателите на самолетите. Според прокуратурата в периода май-септември 2015 г. Ненчев скрил в касата си договор с руската „РСК МИГ“ и започнал преговори с Полша. Така в риск била поставена летателна годност на българските военновъздушни сили и безопасността на пилотите ни.

Пред съда Плевнелиев намери политическо обяснение на избора да бъде предпочетена Полша пред Русия, като се върна към анексията на Крим, последвалия форум на НАТО в Уелс през 2014 година и посланията оттам да се търси разграничение от руското въоръжение, съобщи Дир.бг.

[ad id=“218001″]

Той подчерта, че там е било договорено да има и повече пари за отбрана и съвместимост с натовските стандарти. В Уелс била дадена за пример Полша, която успяла да надгради своите „МиГ-29“ със собствени сили. Именно това Плевнелиев разказал на Ненчев, а после свикал Консултативен съвет за национална сигурност, на който всички политически сили, без БСП и „Атака“, се обединиха около необходимостта от повече пари за отбрана плюс деверсификация.

Затова, според Плевнелиев, действията на Ненчев са били в синхрон с държавната политика.

[ad id=“218548″]

В процеса показания вече даде действащият държавен глава Румен Радев. Той е един от основните свидетели срещу Ненчев, в качеството си на бивш командващ на Военновъздушните сили. Държавният глава обаче оцени действията на бившия министър на отбраната като „катастрофа“, от която „авиацията ни е изпаднала в пълен колапс“.

[ad id=“236480″]

Тезата на самия Ненчев и част от свидетелите дотук – хора от екипа му, обаче е същото като на Плевнелиев – че решението за преговори с Полша е било продължение на политиката на НАТО за диверсификация от Русия, формирана именно на срещата в Уелс.

Разпитът продължава, на моменти доста остро. Съдът често се намесва, за да въведе ред в залата, предаде БНР.


image0 (9K)