Пловдивският кмет изпраща жандармерия на неделното хоро утре?

Кметът на Пловдив Иван Тотев, след като предупреди с полицейско присъствие хорото на будните пловдивчани, което се играе всяка неделя на площада, има намерения според добре информирани източници, да използва и жандармерия срещу провеждането им, съобщава plovdiv.podoko.eu.

Хорото на пловдивските любители на народни танци, възникнало спонтанно като народна изява всяка неделя на площада пред Военния клуб, израз на най-изконната българщина и сбор на народния дух, стана национално известно, че беше забранено от кмета на Пловдив с довода, че вдигало шум и пречело на гражданите и туристите.

В същото време съпротивата на пловдивското гражданско общество срещу кметската забрана нараства лавинообразно и е възможно да прерасне в открито неподчинение срещу кметската забрана.

От друга страна, кметът Иван Тотев, въпреки народната воля, е решил да стигне докрай, упражнявайки своята власт мобилизирайки дори местното поделение на жандармерията, освен предвидената полицейска сила за спиране на хорото.

Ще успеят ли пловдивчани, вече подкрепeни от всички българи от страната и чужбина, да спасят своето хоро – символ на българския непреходен дух?

За целта всички призовават да се излиза всяка неделя на площада и да се хванат на хорото, защото народната воля е над всяка властова забрана, заключва Пловдив.подоко.


image0 (9K)