Побратимени на Стара Загора градове. Барейро

Стара Загора е пабратимена с няколко града в света, за които ви разказваме в поредица от публикации. Започнахме с гръцкия град Лариса, последва полският Радом, сетне – Крушевац и Самара. Днес е ред на португалския град Барейро.

Барейро е град и a община в област Сетубал в Португалия. Населението е 78 764 и е разположено на площ от 36,39 километра.

Барейро е основан през 1521 година и по това време е населяван най-вече от рибари. През 1861 година, със създаването на железопътната линия между Барейро и Вендас Новас започва силно икономическо развитие, което оказва влияние върху целия регион и цялата страна. Със създаването на индустриалната зона CUF, през 1898 година Барейро се превръща във важен индустриален център. Барейро става град на 28 юни 1984 година и през тази година празнува своят 30-и рожден ден.

Барейро и Стара Загора стават побратимени градове на 30 ноември 1976 година. Стара Загора и Барейро сключват договор за побратимяване, който освен обмяна на опит в областта на индустрията, става началото и на обмен на студенти. След това улица в португалския град е кръстена на Стара Загора. От своя страна в Стара Загора има улица „Барейро“, която се намира в кв. „Трите чучура“.

Кмет на град Барейро в момента е Фредерико Роза, избран от Социалистическа партия.

„Барейрензе“ е местният отбор и играе на Кампо да Вердерена. „Барейрензе“ е основан на 11 април 1911 година. Домакинските си срещи играе на стадион „Кампа да Вердерена“, с капацитет 1500 зрители. В Примейра лига клубът играе общо 24 сезона, а най-доброто му представяне е 4-то место през сезон 1969/70. В клубът се практикуват още шахмат, кик-бокс и гимнастика.

 

 


image0 (9K)