Повечето асансьори в България може да бъдат спрени на 1 януари 2017 година

Новите изисквания за асансьорите стават задължителни от първи януари 2017 година. Всички асансьори трябва да разполагат с „двустранна аварийно-алармена връзка“ между кабината и дежурните техници, които поддържат асансьорите, припомня БНР.

Браншовите организации предупреждават, че ако се спазва наредбата, голяма част от асансьорите в България трябва да бъдат спрени, защото не разполагат с подобно гласово устройство.

„Много по-малко от 10% от всички асансьори у нас вече разполагат с устройството“, заяви пред БНР Николай Маринков, главен секретар на „Българската асансьорна асоциация“.

„Това е един бутон-аларма, който трябва да бъде натиснат, обикновено за 10 секунди. Този бутон-аларма се задейства сам, когато асансьорът е заседнал между етажите. Има сим-карта, която се свързва със сервизния телефон. Това е един много опростен вариант на телефон. Задължително трябва да има микрофон и високоговорител. Сим-картата подава регулярно сигнал към софтуера на сервизния център, че работи и е активна“, обясни Николай Маринков.

Домоуправител на сграда в София разказа, че устройството е с големината на „кутия от локум“ и се поставя за два-три часа. Цената на устройството и монтажа излизат около 350 лева. „Проблемът е със SIM картата, да се намерят доставчици на най-ниска цена. Аз лично съм намерил цена до 36 лева на година“, допълни той.


image0 (9K)