Повече излекувани и повече починали. Карантината за пристигащи от Турция и Сърбия падна

От вторник пристигащите от Турция, Сърбия и Беларус няма да се подлагат на 14-дневна карантина и задължителен PCR тест. Това гласи заповед, издадена от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов

От заповедта става ясно също, че директорите на регионалните здравни инспекции отменят предписанията за поставените под карантина граждани на Турция, Сърбия и Беларус, които са пристигнали в България в периода между 20 и 31 август.

С друга заповед на здравното министерство се възстановяват присъствените учебни занятия в системата на училищното и предучилищното образование.

Във висшите училища присъствената дейност ще продължи според изискванията на съответното учебно заведение, а при възможност от здравното министерство препоръчват процесът да се провежда дистанционно.

През последното денонощие в България ръст бележат броят на починалите и броят на излекуваните пациенти, които са били положителни за COVID-19. За периода излекуваните са се увеличили със 170 души, а общият им брой от началото на пандемията е вече 11 483. В последните 24 часа са починали 16 души, което е двойно увеличение спрямо данните от понеделник. Общият брой на жертвите е 629 души.

За трети пореден ден броят на регистрираните нови случаи в България е под 100. За последното денонощие новозаразените са общо 76 при направени 4 330 PCR теста. Настанени за болнично лечение са общо 727 души, а 65 са в интензивно отделение.

Първите случаи на коронавирус в България бяха установени на 8 март. На 13 март беше обявено извънредно положение. След 15 май то беше заменено от извънредна епидемична обстановка, която е в сила поне до края на септември.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)