Подготвят един различен Общоградски поход около Стара Загора

Туристическо дружество „Сърнена гора“, съвместно с Община Стара Загора, канят старозагорци на един различен Общоградски поход (пешеходен и велопреход), който вярват, че заедно с участниците в него, ще направят по-интересен и полезен за всички.

В последната събота на месеца – на 29 август, в 9:00 часа, сборният пункт е при фонтан “Жабките”, в подножието на Аязмото.

Този поход ще бъде посветен на 125-ата годишнина от възникване на организираното Туристическо движение в България. В тази връзка, всички заедно (пешеходци и велосипедисти) ще тръгнат от “Жабките” към Алековия кът в парка, където ще чуят кратка беседа както за историята на организираното туристическо движение, така и за ТД “Сърнена гора”, за Щастливеца – Алеко Константинов – първият човек в България, повел организирано хора в планината. Беседата ще продължи около 15-20 минути, след което пешеходците ще се отправят по прохладните пътечки в сенките на парк “Аязмото” над Зоопарка, местността Магарешка поляна (Сухата чешма), маркираната туристическа пътека за Старозагорски бани, местността Петте кьошета, Лъвската чешма над кв. Дъбрава, след което по южните склонове на рида Купеларица ще се стигне до Беседката, намираща се в близост до чешмата, носеща името на ген. Делчев. Там туристите от Дружеството, заедно с Община Стара Загора, са подготвили изненади: почерпка, викторина с награди и още нещо, което остава засега в тайна.

Продължителността на пешеходния преход ще е около 3 часа, 3 часа и половина. Походът е подходящ за всички възрасти, не е сложен, изисква удобни спортни обувки, дрехи и малка раничка – с малко храна, вода, шапка, репелент против насекоми, слънцезащитни средства, дъждобран (за всеки случай).

Разбира се, нека се съобразим с актуалните разпоредби на властите против разпространението на CoVid-19!

Продължителността на велопрехода е същата – около 3 часа, 3 часа и половина. Той ще се осъществи по сравнително леко и интересно трасе, подготвено от специалистите във Велоклуб “Зарата” към ТД “Сърнена гора” – от Алековия кът, покрай Обсерваторията, към село Борилово и обратно през кв. Дъбрава до Беседката при Генералската чешма. Нека тези, които ще се включат във велопрехода да бъдат оборудвани с подходящи велосипеди (планински байкове), да имат прилична физическа подготовка за да може да преминат 21-километровото трасе по пътеките из Сърнена Средна гора, около град Стара Загора.

За повече информация можете да потърсите Секретаря на Дружеството, Ваня Петкова – 0882 966 462.

ВАЖНО: При дъждовно време Походът няма да се състои!


image0 (9K)