Позитивна промяна в правилника за отпускане на детските помощи готви държавата

Детските и помощите за деца с увреждания да започнат да се отпускат по настоящия адрес на родителите от тази година. Това се предвижда в промените в правилника за прилагане на закона за семейни помощи за деца. В петък те бяха публикувани от министерството на труда за обществено обсъждане, което ще продължи до края на месеца, пише в. „Сега“.

Социалните помощи да се дават и по настоящ, а не само по постоянен предвиждат предлаганите промени. Както и при помощите, и при детските мотивът за промяната e да не се ограничава достъпът на семействата. В мотивите на министерството пише, че сега семейства не могат да получават детските заради изискването те да се отпускат по постоянен адрес, но не посочват колко точно семейства са ощетени.

С промените ще бъдат регламентирани и реда за предоставяне на новия вид помощи за деца с трайни увреждания. От началото на годината са в сила диференцираните помощи за децата с увреждания. При дете с над 90 процента увреждане помощта е 930 лв., при дете с между 70 и 90 процента сумата е 450 лв., а за дете с увреждане между 50 и 70 на сто – 350 лв. В замяна на тези пари децата нямат право на никаква друга помощ – детски, интеграционни добавки и т.н.

Източник: Actualno.com


image0 (9K)