„Позор“. ЕК предупреди Унгария, че ще използва всичките си инструменти срещу анти-ЛГБТИ закона

Европейският парламент настоя изпълнителният орган на ЕС и страните членки да предприемат решителни действия срещу Унгария заради приетия там закон, който ограничава сексуалното образование в училище.

Европейските депутати, с изключение на тези, избрани от партията на унгарския премиер Виктор Орбан и някои представители на крайната десница, призоваха ЕК да наложи незабавни наказания на Будапеща, ако тя не оттегли закона, включително да предяви съдебен иск срещу Унгария в Съда на ЕС.

Пред депутатите в Страсбург председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен нарече закона „позор“. Според нея той е дискриминационен спрямо хората с различна сексуална ориентация и приравняващ ги с педофилите и в ясно несъответствие с европейските ценности и принципи.

Тя се зарече, ако Унгария не оттегли законодателството, че ще използва „всички инструменти, достъпни на Европейската комисия да защити фундаменталните принципи за човешко достойнство, равенство и човешките права.

„Европа никога няма да разреши части от обществото да бъдат стигматизирани заради това кого обичат, заради възраст, етнически произход, политически мнения и религиозни убеждения“, каза още председателката на ЕК.

От своя страна вицепрезидентът на комисията Вера Йоурова заяви, че „няколко разпоредби на унгарския закон ясно дискриминират хората според сексуалната им ориентация и са в нарушение на основни принципи“.

Тя добави, че Еврокомисията е открила противоречия с гарантираните от Хартата на основните права на гражданите право на личен и семеен живот, свобода на изразвяне, право на информация и че правилата за получаване на финансиране чрез европейските фондове, изискват спазване на хартата.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)