Бялото вино влияние положително върху мозъчната дейност

Бялото вино съдържа специални вещества hydroxycinnamates, които са полезни за ума.

През лятото обикновено по-предпочитаното вино е бялото, макар че някои любители залагат на червеното целогодишно. Често изборът е просто въпрос на вкус. Но ако сте решили да намалите калориите и да подобрите здравето си, може би се чудите от кой тип вино ползите са по-големи. Макар червеното да е известно с факта, че укрепва сърцето и намалява значително риска от инфаркт, то и бялото изобщо не е за подценяване.

[ad id=“225664″]

Бялото вино се прави предимно от бяло грозде, като кожата и семките на зърната се отделят. Обикновено се добавя мая, за да ферментира. Белите вина се отличават с лек, плодов вкус и аромат. Червеното вино от своя страна се прави от тъмно грозде, като зърната се мачкат директно с кожата и ферментират в продължение на 1-2 седмици. Отличава се с по-наситен вкус.

Основната разлика между двата типа вино са танините. Това са естествени съставки, които се намират в кожата на зърната и заради това червеното вино е богато на тях. Те допринасят за по-наситените вкус и цвят.

Ако си голям почитател на бялото вино, представяме някои любопитни факти, които ще те накарат да го обикнеш повече:
[ad id=“263680″]
  • Виното е създадено преди около 6000 години в Месопотамия или Палестина.
  • В древни времена хората са използвали виното за пречистване на водата. Добавяли са между 10 и 25% вино към водата и след 30 минути тя е била годна за пиене.
  • Ципата на плодчетата играят основна роля в оцветяването на виното. Ето защо бялото вино е със светъл цвят.
  • Бялото вино не трябва да се сервира изстудено, а само охладено, защото се загубват вкусовите му свойства.
  • Знаеш ли, че един грозд (около 75 индивидуални плодчета) е достатъчен, за да ни осигури 1 чаша бяло вино? Следователно – 4 грозда са необходими за една бутилка.
  • Чудният процес на ферментация на бялото вино се случва благодарение на плодове. Те най-често са ябълки или круши.
  • Една чаша бяло вино съдържа 77 калории.
  • Най-добрият приятел на бялото вино са сирената – камембер, бри, краве сирене, синьо сирене и много други.

Бялото вино съдържа около 110 калории (90 от алкохол) и 5 г въглехидрати. Спрямо другите алкохолни напитки, тези показатели са доста добри. За сравнение най-разпространената бира – лагер, обикновено съдържа между 135 и 150 калории и между 5 и 12 г въглехидрати за 330 мл. 50 мл водка пък съдържа около 100 калории, а същото количество уиски – около 110.
Източник: Dama.bg


image0 (9K)