Полицаи и пожарникари излизат на протест заради бюджета на МВР

Служители на Министерството на вътрешните работи готвят провеждането на два протеста през следващия уикенд. Това заявиха представители на синдикални организации на служителите на МВР пред Нова телевизия.

Причината за недоволството им е породена от заложеното в приетия на първо четене държавен бюджет за 2022 г. По думите им в него не са предвидени исканите от тях увеличения на заплатите.

На 19 февруари Националният синдикат на пожарникарите и спасителите ще протестира пред сградата на Министерския съвет, като се предвиждат и шествия до Министерството на финансите и сградата на Народното събрание.

„След проучване сред нашите синдикални членове има настроения за организиране на протестни действия. Една от причините е непредвидените средства в проектобюджета за 2022 г. на МВР за увеличение на възнагражденията на служителите“, каза президентът на синдикат „Огнеборец“ Венцислав Станков. Неговият синдикат не е съгласен с плановете, заложени от управляващите, и е недоволен от липсата на диалог с управлението на МВР относно предложението за изваждането на пожарникарите от структурите на министерството.

Служителите на вътрешното ведомство ще протестират на 20 февруари пред сградата на парламента, а преди това са предвидени и техни регионални протести.

„В момента служителите на сектор „Сигурност“ изостават с 15 процента в заплащането спрямо други служители в сектора, например тези в Министерството на правосъдието. Като насложите и галопиращата инфлация, изоставането става над 20%. Затова и настоявахме за увеличение с 20% на заплатите в Министерството на вътрешните работи, което не се получи“, каза зам.-председателят на УС на синдикалната федерация на служителите на МВР Илия Кузманов. По думите му новият бюджет не е бил обсъждан със синдикалните организации. Той добави, че служителите на силовото ведомство в са в стачна готовност от 16 януари.

Бюджетът за 2022 г. беше анонсиран от финансовия министър Асен Василев като средство за слагане на „край на политиката на бедност“

В одобрената от кабинета финансова рамка е заложен дефицит от 5,9 млрд. лева или 4,1% от БВП. Очаква се поемане на нов дълг от 7,3 млрд. лева, с голяма част от които ще се покрият стари задължения. Проектобюджетът за 2022 г. беше одобрен от Министерския съвет на 31 януари. Тогава премиерът Кирил Петков го определи като „бюджет на растежа“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)