Полицията претърси адреси на бизнесмен в Пловдив след данни за злоупотреба с общински имот

Полицията претърси адреси на бизнесмен в Пловдив след данни за злоупотреба с общински имот

Полицията в Пловдив е претърсила дома и офиса на бизнесмена Георги Райков във връзка с разследване за извършено длъжностно престъпление. Това съобщи в четвъртък сайтът Plovdiv24.bg.

Райков е собственик на фирмата „Мони МГ“, която беше уличена от бившия директор на инспектората в Пловдив Асен Стефанов в злоупотреба с общински имот.

Както писа Свободна Европа преди дни, още през юни инспекторатът установява, че „Мони МГ“ е отдала под наем терен, който не е нейна собственост, а общинска. Става дума за пространството пред ресторант „Ривиера“ в пловдивския район „Тракия“.

Договорът за наем, който частната фирма е сключила, е за 10 години, което означава, че за този период общината потенциално ще загуби до над половин милион лева.

Свободна Европа изпрати въпроси до Община Пловдив, но отговори не бяха получени.

Сега Plovdiv24.bg съобщава, че в четвъртък около 30 полицаи са претърсили офиса и дома на собственика на фирмата, отдала имота под наем. Те са иззели телефони, компютри и други електронни устройства, както и договор за наем.

Акцията е по досъдебно производство, наблюдавано от Окръжната прокуратура в Пловдив, което се води за евентуално длъжностно престъпление.

По-рано бившият директор на инспектората в града Асен Стефанов каза пред Свободна Европа, че е изготвил доклади за установената злоупотреба и ги е представил както на тогавашния кмет на район „Тракия“ Костадин Димитров, който сега беше избран за кмет на Пловдив, така и на тогавашния градоначалник Здравко Димитров.

Те обаче не са реагирали. Вместо това, след като става кмет на града, Костадин Димитров уволнява Стефанов.

Преди ден вече бившият шеф на инспектората публикува във Фейсбук своя версия по случая, според която чрез отдаването под наем на общинския терен „Мони МГ“ е целяла да го придобие по давност след 10 години.

От своя страна управителят на „Мони МГ“ Георги Райков твърди, че той е отдавал под наем законно имота. По случая има две дела срещу наложените от пловдивския инспекторат два акта на наемателя, но те не са приключили на първа инстанция.

По-рано тази седмица въпросът с общинския имот стигна и до Общинския съвет на Пловдив. Съветничката от „Демократична България“ Веселина Александрова отправи питане до кмета Костадин Димитров по темата. Тя поиска Димитров да предостави отговори до следващото заседание на Общинския съвет.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)