Полицията разгони с палки и сълзотворен газ демонстранти в центъра на Атина

Гръцки полицаи разгониха с палки и сълзотворен газ демонстранти в центъра на Атина. Протестиращите се опитаха да достигнат до сградата на парламента на Гърция, при което силите на реда се намесиха.

[ad id=“263680″]

До безредиците на площад „Синтагма“ се стигна по време на протест срещу нов законопроект, който парламентът на Гърция обсъжда. Правителството на гръцкия премиер Ципрас го внесе под натиска на международните кредитори на южната ни съседка. Те обещават нови кредити за Гърция, но ако бъдат приети още мерки за съкращаване на държавните разходи и увеличаване на приходите.

Новият законопроект предвижда намаляване на доходите на много гърци, които разчитат на държавна помощ. Сред тях са и  многодетните семейства, които ще получават по-малко пари от държавата. Предвижда се увеличаване на някои данъци и изнасянето на публичен търг на имоти на длъжници. Освен това ще бъде ограничено правото на гърците да стачкуват.

[ad id=“225664″]

В знак на протест днес не работят заетите в морския транспорт в Гърция. Поради това фериботите до гръцките острови не се движат. Спря и метрото в Атина, защото там също стачкуват.


image0 (9K)