Полски шофьор на ТИР уби „жълта жилетка“ в Южна Франция

Инцидентът е станал през нощта на кръгово движение близо до изхода на магистралата в град Авиньон

Участник в антиправителствените протести на „жълтите жилетки“ във Франция почина, след като беше блъснат от камион в Южна Франция, съобщиха от прокуратурата, предаде Канал 3.

„Шофьорът на камиона е задържан. Жертвата е на 23 години“, заяви заместник-прокурорът на Авиньон Каролин Арман, потвърждавайки информацията на френския телевизионен канал LCI. Според местно радио шофьорът е полски гражданин, който не говори френски, затова се очаква преводач, за да бъде разпитан.

Протестиращите от „жълтите жилетки“, наричани така поради ярките жилетки, видими отдалече, първо излязоха на улиците на 17 ноември, за да протестират срещу увеличаването на данъците върху горивата.

Протестите са се превърнали в масово движение заради нарастващите разходи за живот и доведоха до няколко уикенда, изпълнени с насилие и вандализъм в Париж и други градове.

Инцидентът от Авиньон е шести трагичен случай с протестиращ, като всичките досега изглеждат резултат от инциденти.

На 17 ноември демонстрантка загина в източния регион на Савой, след като тя беше ударена от кола.

Два дни по-късно мотоциклетист беше ударен от микробус, който се опитвал да избегне протестиращите. Жертвата почина на следващия ден от нараняванията си.

В нощта срещу 2 декември автомобилист загина, след като се сблъска с камион, спрял поради задръстване, причинено от блокиране на пътя от „жълтите жилетки“ в Арле, южна Франция.

Също на 1 декември 80-годишна жена беше ранена от граната със сълзотворен газ в Марсилия и умря на следващия ден.


image0 (9K)