Получихме писмени гаранции за поетапно отпадане на канадски визи за българите

България и Румъния  са получили исканите писмени гаранции за поетапно отпадане на канадските визи за българи и румънци. Страните оттеглиха резервите си по търговското споразумение с Канада, съобщи Нова телевизия.

Региналният Валонски парламент отново отказа да  подкрепи търговското споразумение с Канада, заради което то остава под въпрос . Решението се отлага за следващите дни и не е ясно дали ще се осъществи провеждането на срещата между ЕС и Канада, която беше предвидена за след седмица.

boiko-borisov-1

„Цяла нощ работихме. ЕК и ние, заедно с румънския президент, получихме надлежни писмени потвърждения – ние и комисията, че до 1 декември 2017 г. визовият режим с Канада ще отпадне за български граждани. С румънския президент решихме да подкрепим, както всички останали страни в ЕС”, каза министър-председателят Бойко Борисов.

„Вече стават прецедент и опасно в Европа, защото така стана за Шенген – една страна спря България и Румъния, сега други спират еди какво си, това ще стане мода и е много опасно за ЕС. Цялото ми уважение към всяка управа, с всичките конституционни особености във всяка държава, но някак си не звучи добре. Видяхте, в Холандия спряха Украйна за безвизов режим. Всички какво ли не направихме за Украйна – скарахме се с Русия, санкции наложихме. Изведнъж, когато трябва да им се даде път за Европа, нямат визи”, добави Борисов.

„България и Канада имат прекрасни географски, исторически, природни чудеса, за туризма това е добре, както и за бизнеса и за онези, които са хора на света.

„Има ясни гаранции от ЕК и от Съвета, че падането на визите за българи и румънци е незаобиколим фактор в това споразумение”, подчерта премиерът.


image0 (9K)