Помните ли „Сърп и чук“?

На днешния ден през 1976 година в Стара Загора е открита новата сграда на ковашко-пресов завод “Сърп и чук”. Да се върнем назад в историята на това знаково за града ни предприятие.

През 1900 година в Стара Загора е регистрирано частно дружество с фирма М. Д. Караджов и С-ие, Машинна фабрика и металолеярница „Напред“ и през 1931 г. е преобразувано в събирателно дружество „Вълкар“.

Основната дейност на това дружество включва производството на множество ковани продукти, главно селскостопански и други сечива. По това време оборудването на СД „Вълкар“ включва ковашка преса „Омайко“, германско производство и паровъздушен чук Масей 350 кг. Фабриката произвежда широка гама от селскостопански сечива : брадви, лопати, мотики, тесли и други. СД „Вълкар“ е национализирано през 1947г.

През периода 1950г. – 1952г. е построена нова производствена сграда и е инсталирано ново производствено оборудване. Площта на производствените помещения нараства на 5 854кв.м. Предприятието е преименувано на КПЗ „Сърп и Чук“.

Основната реконструкция и обновяване на предприятието се провежда в началото на 70-те години. На нова производствена площадка в промишлената зона на Стара Загора са построени голям ковашко-пресов цех и модерна административна сграда, а също и допълнителни съоръжения и инфраструктура.

На старата производствена площадка има построен специализиран инструментален цех за производство на ковашки щампи и друга инструментална екипировка. С инсталирането на новите машини, производствения капацитет на дружеството надхвърля 20 000 тона изковки годишно.

През 80-те години годишният обем на производство надхвърля 25 000 тона. Около полoвината от продукцията се доставя на Балканкар, най-големия производител на кари и високоповдигачи.

През 1993 г. завод „Сърп и чук“ е пред фалит. Започват стачки и неколкократна смяна на управителите на дружеството. Уникално за страната е производството чрез горещо щамповане и коване на изделия от въглеродна и легирана стомана. От 20 ноември 1998 г. е обявена процедура за приватизация. На 11 май 2000 г. е подписан договор като собственик на 75 % от акциите от капитала на дружеството стават собственост на Холдинг „Загора“. Намерението си да инвестира в дружеството е фактът, че при следващия търг Холдинг „Загора“ закупува почти целия държавен дял и в момента притежава 98,10 % от капитала на ПРЕСКОВ АД.

Днес в ПРЕСКОВ се произвеждат широка гама детайли с тегло от 0,300 кг до 25 кг които намират широко приложение в различни области като енергетика, машиностроене, транспорт, селско стопанство, хидравлика, мини и производството на подемно–транспортни и строителни машини.

Основното производство на фирмата са изковки, произвеждани по метода на горещо обемно щамповане с тегло от 0,300 кг до 25 кг. Капацитетът на завода е 8000 т годишно на една смяна.

 


image0 (9K)