Популярен плод в борбата с рака. Нови разкрития

Плодовете на това растение са познати в България. В китайската медицина то се използва за лечение на безсъние, загуба на апетит и диария, а новото откритие е, че ефективно унищожа раковите клетки. Това твърдят английски изследователи от Royal Chemical Society.

[ad id=“225664″]
В лабораторията учените тествали химическите съединения в плодовете на хинапа (на латински Zizyphus vulgaris). Оказало се, че част от тях предизвикват процеси, водещи до самоунищожаване на белодробни и гръдни ракови клетки, както и такива на простатата.

„Смъртта на раковите клетки в този случай възниква в резултат на вътрешен стрес в туморите“, отбелязват експертите.

У нас го наричат още финап, барбарошка, джинджер, дзиндзифка или китайска фурма. Това е ниско дърво или храст от семейство Зърникови.

[ad id=“263680″]
Открити са осем съединения в плодовете на хинапа, които учените смятат, че могат да бъдат използвани в борбата срещу рака. Четири от тях отслабили оцеляването на ракови клетки, четири допринесли за увреждания в структурата на компонента на тумора.

В Китай, където традиционно се отглежда хинапът се смята, че ежедневната употреба на този плод допринася за запазването на младостта, както и за удължаването на живота. Според учените, в сравнение с обикновените фурми, китайските (хинап) съдържат 32 пъти повече витамин С.

Сега учените ще се опитат да решат как тези плодове могат да помогнат в лечението на онкологичните заболявания при хората.


image0 (9K)