Португалия е първият победител в Лигата на нациите

Португалия е първият шампион в Лигата на нациите, след като надигра Холандия във финала с 1:0. Европейският шампион прибави нов трофей в колекцията си след мач, в който беше категорично по-добрият отбор. Единственият гол вкара Гонзало Гедеш в 60-ата минута.

Тимът се възползва от домакинството на финалната четворка и под бурната подкрепа на своите фенове в Порто, изигра силен мач.

Португалците  отправиха общо 12 удара, докато съперникът им само един, при това неточен. Вратарят на Холандия Яспер Силесен имаше много повече работа, като най-добрите шансове се откриха пред Жозе Фонте и Бруно Фернандеш.

След почивката по-добрата игра на Португалия продължи. Тимът не контролираше продължително топката, но имаше ясен план как да използва празните пространства, които му се откриват. Точно при такава ситуация в 60-ата минута падна и единственият гол.

Бернардо Силва пусна хитър пас към Гедеш, а той фронтално срещу вратата не остави шансове на Силесен. Вратарят игра с топката, но изстрелът беше много силен, за да може да го спаси.

По-рано през деня Англия спечели двубоя за третото място срещу Швейцария. „Трите лъва“ се наложиха след дузпи, след като в редовното време двубоят завърши 0:0.

 

Срещата беше белязана и от отменен гол на Англия за нарушение в атака след намеса на технологията за видеоповторения (VAR).

 

Източник – Дневник


image0 (9K)