Посланикът на САЩ в Германия: Санкциите срещу „Северен поток 2“ са в интерес на Европа

Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел смята, че американските санкции срещу „Северен поток 2“ са приети в интерес на Европа. Това заявява дипломатът в интервю за вестник „Билд“, публикувано в неделя на уебсайта на изданието, съобщава ТАСС.

Междувременно Европейският съюз, начело с Германия, и Русия разкритикуваха остро американските санкции срещу газопровода „Северен поток 2“, който е в основата на икономическа и геополитическа битка между Вашингтон и Брюксел, отбелязва АФП.

„15 европейски държави, Европейската комисия и Европейският парламент – всички те изразиха безпокойство относно проекта. Чухме от тях, че САЩ трябва да подкрепят усилията им. Затова санкциите са много проевропейско решение“, казва в интервюто американският посланик в Берлин. Той подчертава, че санкциите умишлено са създадени „колкото е възможно по-индивидуално, целенасочено и прецизно“, така че да засягат само малка част от проекта за газопровод.

Според Гренел целта на Съединените щати още от времето на администрацията на Барак Обама е „да предотвратят една или друга страна да придобие твърде голямо влияние в Европа благодарение на енергетиката“.

Сенатът на Конгреса на САЩ одобри законопроект за националната отбрана (NDAA) за фискална 2020 година, който задължава администрацията да наложи санкции върху руския газопровод „Северен поток 2“ и „Турски поток“. На 11 декември Камарата на представителите гласува документа. В петък той беше подписан от американския президент Доналд Тръмп и влезе в сила.

Първото последствие от въвеждането на санкциите бе спирането на работата по полагане на тръби за газопровода „Северен поток 2“ в събота на базираната в Швейцария компания Allseas. Тя бе анжагирана от руската компания „Газпром“ за реализирането на проекта.

Германското правителство смята санкциите срещу проектите за газопровода „Северен поток 2“ и „Турски поток“ за намеса в европейските дела, отбелязва ТАСС.

„Мерките на САЩ засягат германските и европейските компании и представляват намеса в нашите вътрешни работи“, заяви Улрике Демер, говорител на канцлера Ангела Меркел, съобщава АФП.

В интервю за обществената телевизия ARD вицеканцлерът и министърът на финансите Олаф Шолц обяви, че това е „сериозна намеса във вътрешните работи на Германия и Европа“, изключвайки обаче контра-мерки. „От компаниите, участващи в изграждането на газопровода, зависи да вземат следващите решения“, каза той.

Германия е основният бенефициент на проекта, посочва „Франс прес“.

Американските санкции идват в момент, в който Съединените щати, както и някои европейски страни – Украйна, Полша и балтийските страни, се опасяват, че проектът „Северен поток 2“ ще увеличи зависимостта на европейците от руския газ и ще засили влиянието на Москва, добавя АФП.

glasove.com


image0 (9K)