Потвърдено: „Бедечка“ ще е само парк!

Още един етап от запазването на парк „Бедечка“ в Стара Загора приключи. Приет е и подробният устройствен план (ПУП) за възстановяване на парка – след като преди година в тази посока бе променен и общият устройствен план на града (ОУП).

С 35 гласа „за“ и само 8 „против“ предложението на кмета Живко Тодоров бе прието. Така, вече окончателно, предвидената до преди години за квартал паркова територия отново се предвижда за парк. Любопитното е, че приемането на новия ПУП за парк става точно седем години (без един ден) след приемането на предишния ПУП за квартал. 

Сравнение на двата плана  

Новият подробен устройствен план не предвижда почти никаква намеса в зелената площ с изключение на изграждането на спортни терени на мястото на стари работилници. Така се запазват от застрояване около 300 декара паркова площ с алеи и хиляди дървета. Междувременно оспорванията на процедурата до този момент се оказват неоснователни и едно по едно отпадат. Най-вероятно това ще се случи и с евентуални оспорвания сега.

Всяко забавяне на ПУП всъщност пречи на коректните собственици на терени в парка да получат бързи замени с военни терени.


image0 (9K)