Почина пазителят на колекцииите на Васил Божков

Кирил Христосков, ръководител на фондация „Тракия“ на Васил Божков, е починал. Това съобщи самият Божков в профила си във Фейсбук.

„Днес (снощи – бел. ред.) ни напусна приятелят ми Кирил Христосков. Моите съболезнования към семейството, близките и роднините му. Светла му памет“, написа Божков.

Преди дни близки на Христосков съобщиха, че е получил масивен инсулт, както и ЗАРАТА писа.

Напоследък познавачът на антиките не е бил добре със здравето. Имал проблеми с краката и с кръвното налягане. Напрежението около фондация „Тракия“ допълнително влошило състоянието му.

Кирил Христосков започва кариерата си в Държавна сигурност. През 1985 г. създава отдела за антиките и преследва иманяри и трафиканти. След това работи в НСБОП (сега ГДБОП) като главен експерт и оглавява звено за борба с трафика на културно исторически ценности. Уволнен е от системата от Богомил Бонев през 1998 година.

Оттогава е на служба при Васил Божков и отговаря за колекциите му.

След бягството на бизнесмена от България, в поредица от акции прокуратурата иззе стотици културни ценности от офисите на „Нове Холдинг“ на столичната улица „Московска“.

Тези дни от държавното обвинение обявиха, че колекцията от културни и исторически предмети на Божков може да бъде одържавена, тъй като подлагат на съмнение легалния произход на известната колекция на бизнесмена от 212 предмета. Затова ще бъде назначена специална експертиза.

 


image0 (9K)