Пощальонът с милиони писма. Колко време Америка ще брои бюлетините

Кевин Костнър надали си е представял, че се приближава до самата реалност, когато се е впускал към футуристичния филм “Пощальонът” (1997). Филмът описва една Америка след апокалипсис, породен от войни и зарази. В края на филма става ясно, че страната ще оцелее, щом поне един човек в нея не се е предал, а този човек е един най-обикновен пощальон – той продължава да доставя старите писма насред опустошение и уплашени за живота си хора.

Не е шега – дни преди изборите за президент една съвсем истинска Америка на 2020 година е в треска именно заради пощите. Причината е в начина на гласуване – десетки милиони избиратели в САЩ гласуват по пощата, а някои ключови щати въведоха нови правила за валидност на бюлетините, които бяха оспорени в съда.

Междувременно назряват опасения, че каквито и да са съдебните решения, пощите няма да успеят да доставят писмата с бюлетините навреме. И републиканците, и демократите предварително говорят за една бъдеща “узурпирана” победа. А до изборите остават 96 часа.

Както и да разкажем тази история, една прогноза остава най-устойчива – че покрай начина на изпращане и валидиране на бюлетините може да научим кой е победителят от изборите дълго време след самия вот на 3 ноември.

I Пощите и COVID-19

Това, че американците гласуват включително и по пощата, е факт още от времената на Гражданската война. През 1864, когато за президент е избран Ейбрахам Линкълн, за войниците е въведена възможност да гласуват от разстояние, тъй като се намират на бойното поле, а не в района си. Оттогава досега тази практика само се е разширила.

         “ Днес има пет щата
            (Колорадо, Хаваи, Орегон,
            Юта, Вашингтон), в които
            гласуването се извършва
            почти изцяло по пощата.

Днес има пет щата (Колорадо, Хаваи, Орегон, Юта, Вашингтон), в които гласуването се извършва почти изцяло по пощата. По време на изборите през 2016 г. около 23 % от всички подадени гласове в САЩ са пристигнали от разстояние.

Само че този опит е натрупван постепенно и органично в годините, докато сега пандемията обърка всички сметки, и то внезапно. През 2020 г. се очаква, че между 50 и 70 % от всички гласове ще бъдат подадени по пощата. Това гласят експертните прогнози и от единия, и от другия лагер.

Най-разпространените опасения от нередности в предстоящия вот се дължат на преценката, че за толкова голям скок не са готови нито избирателите, нито пощите, нито комисиите, които ще сортират бюлетините.

I Две причини за основните страхове

Първо, заради COVID-19 избирателите масово ще избегнат струпването пред секциите и ще заложат на участие от дистанция. Това може да доведе до технически грешки в попълване на бюлетините – най-вече от страна на тези, които за първи път ще гласуват по този начин.

Според изследване на Уолстрийт Джърнал и Ен Би Си, проведено през август, това засяга най-вече избирателите на Байдън – 47 % от тях са заявили, че ще гласуват по пощата, докато само 11 % от избирателите на Тръмп са посочили, че имат подобно намерение. Самият Тръмп нееднократно е говорил срещу гласуването по пощата.

Второ, пощите от месеци се извиняват за по-бавното доставяне на писма и колети. Причината е в недостига на служители – отново заради пандемията. Безчет предизборни послания от последните месеци са изградени върху въпроса дали пощальоните изобщо биха успели да доставят милиони писма, пуснати в един и същи ден.

Именно това доведе някои щати до решението да въведат по-дълъг период на валидност на бюлетините – от 3 до 9 дни след изборния ден, като този удължен период се отнася до пристигането на бюлетината, а не до момента на изпращането й.

Тези щати са Уисконсин, Пенсилвания и Северна Каролина. И трите се смятат за традиционно “колебаещи се” щати – независимо от това, че изследванията сочат преднина на Байдън в Уисконсин.

I Колко е дълъг животът на една бюлетина

В Уисконсин няма да има удължаване на дните, в които една бюлетина да се смята за валидна. Това реши Върховният съд на САЩ седмица преди изборите. За другите два щата решението е точно обратното – в Пенсилвания една бюлетина, подадена по пощата, ще се смята за валидна, ако е пристигнала в рамките на три дни след изборния ден. За Северна Каролина срокът е още по-дълъг – 9 дни.

         “ В гласуването не
            участва новата съдийка,
            която беше номинация на
            президента Тръмп, Ейми Барет.

Републиканците бяха против удължаването на валидността във всеки от тези случаи, а и консерваторите във Върховния съд гласуваха против. В гласуването не участва новата съдийка, която беше номинация на президента Тръмп – Ейми Барет се позова на това, че избирането й е твърде скорошно и не е имала възможност да се запознае с документите.

В едно от решенията на Върховния съд може да се открие и бомба със закъснител – тримата консервативни съдии не само гласуваха против удължаването на срока на валидност на бюлетините, но и посочиха, че след изборите могат да поискат преразглеждане на случая “Пенсилвания”.

Пенсилвания се смята за щат, който е ключов за изхода от изборите.

I Дълго преброяване на хоризонта

Което и да е вярното решение в тази ситуация, едно е почти сигурно: победителят в изборите от 3 ноември ще бъде ясен дълго време след изборния ден. Причината е не само в особената избирателна система на САЩ, но и в затрудненията, провокирани от пандемията.

Сортирането и валидирането на бюлетините, пристигнали по пощата, което е различно в различните щати, изисква удвояване, ако не и утрояване на служителите предвид наплива на гласуващите от разстояние. Това е достатъчно трудно в условията на COVID-19, но и допълнително усложнено от изискванията за работна площ, позволяваща дистанция на служителите.

Работата по преброяване на гласовете по пощата се извършва предимно ръчно. Тя включва най-малкото следните проверки: дали избирателят не е гласувал два пъти, дали се е подписал където трябва, дали му е верен адресът. Някои щати позволяват на комисиите да се свържат лично с гласувалия, за да оправят технически нередности и дори да му изпратят за попълване нова бюлетина. Има щати, които предвиждат картотекиране на бюлетините или поставянето им в нов плик, след като е била извадена от оригиналния. Този втори плик също се отстранява ръчно, когато се стигне до сканиране на бюлетините и отселяне на невалидните сред тях. Чак после се броят гласовете.

Всичко това е дълъг процес, който в повечето щати започва едва в изборния ден. Нищо че много от хората са гласували в така нареченото ранно гласуване, започнало по пощата седмици преди самите избори.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)