По повод публикуваната статия в брой 56 „Айсбергът“

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 58, 1990 г.
● ПО ПОВОД НА ПУБЛИКУВАНОТО
„ПОТВЪРЖДАВАМ ИЗЦЯЛО…”
В брой 56, 1990 г. на в-к „Септември” бе публикувана статията „Айсбергът”. Потвърждавам изцяло изложените от колегата ми – Д. Бозаджиев, факти и подкрепят изводите относно действията на бившия организационен секретар на ОбК на БКП – Стара Загора – Лечо Данев. Като цяло същите имаха за цел да омаловажат престъпната дейност на определено лице и по мое убеждение да прекъснат възможността за разкриване на сериозни нарушения и престъпления. Затова говори както груповата атака на отговорни лица в защита на обвиняемата М. Запрянова, така и добрата организация на това – започнала още на фаза предварителна проверка и осъществявана спрямо районния прокурор в сградата на ОбК на БКП, продължила през време на разследването и приключила с грубото вмешателство в изпълнение на задълженията ми като ръководещ разследването прокурор, изразяващо се в императивна по тон и съдържание „препоръка” на Л. Данев да се прекрати следственото дело.
След като уведомих окръжния прокурор и Главна прокуратура за горната намеса в работата ми, при връщане на делото за допълнително разследване и нареждането ми да бъде дадено на друг следовател, ръководството на по-нататъшното разследване по указание на окръжния прокурор бе възложено на районния прокурор.
С влязла в сила присъда бе доказана престъпната дейност на обвиняемата М. Запрянова. Въпреки извършената проверка от окръжния прокурор с оглед данни за престъпление по чл. 289 от НК, извършено от Лечо Данев, следващата се законова реакция и досега липсва.
Румяна БЕЧЕВА
прокурор в Районна прокуратура
Стара Загора


image0 (9K)