Правителството единодушно: България е против санкциите срещу Унгария!

Спрямо Унгария се извършва една репресивна акция, която не почива на аргументи и практически няма никакви сериозни факти, твърдят двамата вицепремиери от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Министерски съвет единодушно е решил България да се обяви против налагането на санкции срещу Унгария. Това стана ясно от изявленията на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов след заседанието на правителството, предаде „Фокус“.

[ad id=“225664″]

„На оперативното заседание в Министерски съвет беше внесено предложение от някои от министрите от квотата на „Обединените патриоти“ заедно с вицепремиера Симеонов и министър Нено Димов, касаещо позицията на България по отношение на гласуваното решение в Европейския парламент за санкции срещу Унгария“, съобщи Каракачанов.

„Ние смятаме, че подобно решение беше прокарано абсолютно тенденциозно, без да се отчитат политиките на Унгария по някои от критиките и готовността й да разговаря с Европейската комисия“, отбеляза той, като допълни, че решението на ЕП е било прието по идеологически причини, и то без да се отчитат гласовете на гласувалите с „въздържал се“.

„Ние смятаме, че това е нарушение на суверенитета на равноправна страна членка на ЕС. Както днес това се прокарва срещу Унгария и има опити подобни решения да бъдат взети срещу Полша, утре по някакъв повод, ако щете дори и за джендърската конвенция, някой може да предложи подобно решение да бъде гласувано и срещу България. Поради тази причина нашето предложение, което беше прието, бе Министерският съвет да започне процедура по изготвяне на позиция на Република България за съответните формати на ЕС, в които да се отрази, че България не подкрепя предложението на ЕП към Съвета на ЕС за започване на процедура срещу Унгария по член 7 от договора за ЕС. Това предложение беше прието“, заяви вицепремиерът.

[ad id=“263680″]

По думите му това решение засяга суверенното право на всяка държава да променя своето законодателство и да провежда политики.

„Ако това не се харесва на една или друга парламентарна група в ЕП, това си е техен проблем, а не на суверенната държава. Като организация, която защитава националните интереси, ние винаги сме възразявали срещу опитите да се унищожи или да се принизи максимално суверенитета на страните членки и той да бъде иззет от институции, които на практика никой не е избрал по никакъв начин“, коментира още Каракачанов.

Не можем да бъдем съпричастни с опитите по обществено мнение да бъдат налагани санкции, на която и да е било държава в ЕС, каза и вицепремиерът Валери Симеонов. Той припомни, че по предложение на Патриотичния фронт България прие 19 октомври за дата на дружбата между българския и унгарския народ.

„От 2015 година аз имам ангажимента и личното задължение да поддържам връзка с нашата общност в Унгария, която е изключително будна, патриотична, дейна и много добре представена в управлението на Унгария общност. Успяхме да осигурим суми, които бяха необходими за доизграждането на културния дом на българите в Будапеща. Предстои и отбелязването на годишния празник със съответните чествания от страна на двете държави“, посочи Симеонов.

[ad id=“236993″]

„Но не това е причината да предложим решението на МС, а това, че спрямо Унгария се извършва една репресивна акция, която не почива на аргументи и практически няма никакви сериозни факти, които да бяха изложени в предложението за налагането на санкции“, отбеляза той. „Нещо повече – не беше отчетен напредъкът по отношение на някои забележки, които бяха отправени, както и решенията, които бяха взети от унгарската държава в посока извършване на конкретни промени“, допълни вицепремиерът, като подчерта, че едно такова решение задължава всяка държава да изрази своята позиция.

„На днешното заседание на МС с пълно единодушие беше подкрепено нашето предложение, свързано с изготвянето на категоричната позиция на Република България против налагането на такива санкции. Това е мотивирано не само от нашите тесни връзки и ангажименти към българската общност, но и от нашите тесни връзки с Унгария, както и с липсата на каквато и да е аргументация по отношение на предлаганото решение. Ние не можем да бъдем съпричастни с опитите по обществено мнение да бъдат налагани санкции, на която и да е било държава, защото утре тази държава може да бъде и България“, заяви Симеонов.

Той изрази убеждението си, че неолибералният състав на ЕП към настоящия момент ще бъде сериозно променен в посока участие на много по-широк спектър от патриотични и националистически партии на следващите избори.

[ad id=“218548″]

„Така че да гласуваме или да подкрепим едно такова решение, или пък да замълчим, не изразявайки позиция, по никакъв начин не подпомага на бъдещото развитие на една Европа на нациите“, каза още вицепремиерът.


image0 (9K)